• 13 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6672
  •  GBP / BGN 2.2309
  •  CHF / BGN 2.0956
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Пет храни, които естествено понижават високото кръвно налягане

Пет храни, които естествено понижават високото кръвно налягане

/КРОСС/ Ето как да се справим без лекарства

Понижаването на високото кръвно налягане не изисква винаги хапчета, според проучване. Има обаче някои храни и напитки, които могат естествено да помогнат за понижаване на кръвното налягане до здравословни нива.

► Зеленият чай 

Катехините в зеления чай влияят на кръвното налягане и сърдечно-съдовото здраве, като предпазват от окисляване, намаляват възпалението във вените и артериите и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Проучванията показват, че зеленият чай може да помогне за понижаване на систоличното (горното граница) и диастоличното (долната) на кръвно налягане. Според друга статия, хора с хипертония, които пият зелен чай в продължение на три или повече месеца, могат да изпитат тези ефекти. 

► Куркумата 

Някои проучвания показват леко подобрение на кръвното налягане след консумация на куркума. Например, в един преглед на проучвания, участниците са имали намаление на систоличното кръвно налягане с 1,24 милиметра живачен стълб (mmHg) след консумация на куркума в продължение на 12 седмици. Друго проучване установи, че жените, които са приемали куркума повече от три месеца, са имали леко намаление на кръвното налягане. 

► Семената от чиа 

Пептидите (биоактивни протеини), открити в семената от чиа, влияят на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ), който е от съществено значение за регулирането на кръвното налягане. Проучванията показват, че редовната консумация на 1 супена лъжица семена от чиа намалява диастоличното кръвно налягане с 6-7 mmHg. Необходими са обаче още изследвания. 

►Тъмният шоколад 

Тъмният шоколад е богат на флаваноли - естествени съединения, открити в какаото, които спомагат за подобряване на функцията на кръвоносните съдове. Проучванията показват, че ежедневната консумация на тъмен шоколад в продължение на две до четири седмици може да подобри кръвното налягане при възрастни. 

► Сокът от цвекло 

Сокът от цвекло може да понижи кръвното налягане благодарение на съдържанието си на нитрати. Нитратите се превръщат в азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и увеличава снабдяването с кислород и кръвния поток. Изследванията показват, че сокът от цвекло може естествено да помогне за понижаване на кръвното налягане. Той обаче трябва да се използва заедно с лекарства за хипертония.


Източник: БГНЕС 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.