• 28 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8038
  •  GBP / BGN 2.2991
  •  CHF / BGN 1.9712
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Финансист прогнозира значително намаляване на инфлацията през 2023 г.

Финансист прогнозира значително намаляване на инфлацията през 2023 г.

/КРОСС/  "Инфлацията се бори с консервативна бюджетна политика и намаляване на икономическия растеж. Тя ще продължи да бъде висока, но ще се стабилизира и ще стихва. Може да качим от вторични ефекти процент, два, но темповете се забавят. Може да наблюдаваме значително намаляване на инфлацията през 2023 г. Ако продължаваме да помпаме потреблението ще активизираме инфлацията". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

Според него есента ЕК може да стартира процедура срещу България за свръхдефицит. "Това е голям политически риск. Ние сме в нарушение, независимо от причините. Има разминавания в данните, изпратени от правителството и тези, изнесени от ЕЦБ. Ние сме изпратили дефицит от 5,3% от БВП, докато те говорят за 3,7%. Чудя се дали някой не е комуникирал без ние да знаем", каза той.

По думите му мерките нито са кризисни, нито антиинфлационни. "Не е ясно колко ще скочи дефицитът, запазва ли се плана за капиталовите разходи. Пенсиите струват 1,4 млрд. лева, следващата година ще струват двойно, плюс допълнителна актуализация, което прави около 3-4 млрд. допълнителен разход. Натискът за увеличаване на разходите ще бъде огромен. Имаме вече увеличаване на бюджета за непроизводствени разходи, така няма пространство за капиталовите", посочи Дацов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Мога да направя още по точна прогноза, след 50 години инфлация изобщо няма да има,защото с подобни политици България ще престане да съществува.През 1989 година те завариха девет милиона милиона българи и за 30 години я докараха до шест.Това е повече от геноцид и после нека реват ако някой ден има отново Народен съд.

03.06.2022 19:21:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.