• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Пламен Димитров: Трябва да има единна цена на водата в цяла България

Пламен Димитров: Трябва да има единна цена на водата в цяла България

/КРОСС/ Щом цената е благо, а не е стока, тогава трябва да има единна цена на водата в цяла България. Това не е връщане към никакъв социализъм, а възлагане на справедливост, която липсва към настоящия момент. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция.

Той настоя за увеличение на заплатите във ВиК сектора поетапно. За няколко години може да има увеличение на заплатите в сектора, смята президентът на КНСБ.

По думите на Димитров политическите турбуленции довели до изключително тежко състояние на отрасъла на водоснабдяването. КНСБ поставя пет въпроса към институциите в държавата по темата за водоснабдяването и канализацията:

Има ли нужда България от единно управление на водите?
Остава ли и развива ли се асоциацията на операторите?
Собственост и инвестиции?
Каква да бъде цената на водата?
Нужни ли са по-високи заплати във ВиК сектор?
Мариян Бухов, председател на Нaционален браншов синдикат "Водоснабдител", КНСБ заяви, че 10-годишната стратегия за развитие на водоснабдяването и канализация изтича през настоящата година и новият специализиран Закон за водоснабдяването и канализацията да влезе за обсъждане в Народното събрание.

Калина Дренска, представител на Фондация Фридрих Еберт, добави, че трябва да се намерят социални решения в посока обществото да се движи заедно, а да не изоставя свои членове на опашката. Без единна визия за управление на ресурсите и водите, трудно може да се говори за устойчив зелен преход, посочи тя.

Секторът ВиК е една цъкаща бомба в България. Това мнение изрази бившият министър на регионалното развитие и благоустройството и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Николай Нанков по време на пресконференцията.

Най-ниското заплащане в публичния сектор на ВиК сектора е между 25-28% по-ниски заплати, отколкото е средната работна заплата за страната.

По думите на Нанков, ако не се вземат кардинални мерки, след 3 години ще се констатират същите проблеми, но и в пъти по-големи. Тежката регулация превърна ВиК в сектор, в който доволни почти няма, посочи Нанков. Според него и работещите във ВиК не са доволни от заплатите, които получават.

По отношение на темата, свързана с инвестициите в сектор ВиК, в последните 10 години в сектора се инвестира два пъти по-голям ресурс от десетилетието 2002-2012 г. Тези темпове на инвестиции обаче не отговаряли на нуждите на отрасъла, отчете Николай Нанков.

Нанков настоя за изработването на нов регулаторен модел, изнасяне на регулацията с нов регулатор извън КЕВР, нов подход за инвестиционна политика, развитие на човешкия капитал в сектора. ВиК секторът е може би единственият сектор, в който минималната и средната работна заплата се доближават. Трябва да се търсят бързи и адекватни решения, посочи той.

Според него един подобен сектор с толкова насадени проблеми, без кардинално да се каже, че е приключена водната реформа, нищо добро не чака България. Водата се превръща в ценен воден ресурс и темата, свързана за единен орган за управлението на водните ресурси в страната, не трябва да се пренебрегва, призова Нанков.

Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите заяви, че има нужда от оздравяване на сектор ВиК, както и механизми за регулация и управление. МОСВ разработва Закон за ВиК сектора и е на външно съгласуване, като се изразяват становище по бъдещия законопроект. Тя подкрепя да има социални помощи за уязвимите групи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.