• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

С колко постъпват прегледите при специалист без направление

С колко постъпват прегледите при специалист без направление

/КРОСС/ Прегледите без направление на места струват почти двойно, показва репортерска проверка на bTV.

Високите цени на прегледите при специалист карат все повече пациенти да ги отложат - като например Асенка, която споделя, че ако няма направление, дори и да има нужда от лекар, предпочита да изчака.

„Бих чакала да отида с направление. Не мога да си позволя да си плащам при положение, че пенсията ми е 537 лв., а плащам и квартира. Сама си дайте сметка - не бих плащала, ще си чакам", категорична е Асенка Рангелова.

Увеличението в цената на прегледите идва на фона на отпуснатата от НЗОК по-висока цена, която плаща за първичен преглед при специалист. Тя вече е 46 лв. за възрастен и 48 лв. за дете. За вторичен преглед отпуснатата сума е съответно 18 и 19 лв. Според болниците обаче сумата е недостатъчна.

„Това увеличение е естествена реакция на разходите, които се генерират от лекарите. Все пак става дума за прегледи при едни много високоспециализирани експерти, чието обучение отнема повече от 10 години, които са вложили толкова много в това да станат специалисти и те имат някакво очакване за своето възнаграждение", обяснява адвокат Свилена Димитрова, която е председател на Българска болнична асоциация.

„На първо място увеличението не е задоволително, но това се дължи на факта, че ние имаме ограничени средства в бюджета на НЗОК. Не може нашите медицински специалисти да бъдат в пъти по-ниско платени от европейските си колеги, а всичко друго да заплащаме на европейски цени - и лекарствата, и апаратурата. Нали всичко ни е европейско, но на хората им плащаме колкото може, защото толкова има", отчита още адвокат Свилена Димитрова.

За да балансират разходите си, повечето специалисти вдигат цената на прегледите. bTV направи проверка в четири от най-големите градове у нас и сравни таксите за консултация при някои от най-предпочитаните лекари в медицинските платформи.

Данните показват, че най-скъпи са прегледите без направление в София. В столицата например посещението при кардиолог без направление струва около 80 лв. Ако човек избере специалист в Пловдив или Бургас, средната цена е около 60 лв., а във Варна - 65 лв.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.