• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Призив на българската общност, живееща в Азербайджан, към българския народ

Призив на българската общност, живееща в Азербайджан, към българския народ

/КРОСС/ Ние, българите, които живеем далеч от историческата си родина, но намерихме утеха и доброта, гостоприемство и подкрепа сред азербайджанския народ, който ни топли с топлината на слънцето и горещия пламък на страната, наречена Азербайджан.

Както каза президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев: „Има неща, които винаги трябва да помним и неуморно да повтаряме“.

Въз основа на тези думи искаме да си спомним и да предадем на българския народ горчивината от трагичните събития през февруари, случили се преди тридесет години в азербайджанския град Ходжали.

Тази трагедия трябва да получи справедлива оценка на световната общност и човечеството. Това е истината, за която трябва да научи всеки човек, който не е безразличен към чуждото нещастие.

Днес си спомняме за жертвите на бездушната, жестока, фашистка политика на арменското ръководство, насочена не само срещу азербайджанския народ, но и срещу човечеството. Безбожно клане на беззащитни хора, сред които имаше бебета, деца, жени и старци. В един мразовит февруарски ден в нощта на 25 срещу 26 февруари 1992 г., беззащитни дори пред природата, боси и гладни, тези хора бягат из замръзналата и ледена родна земя. Преследвани от безмилостен враг по пътя, те губят близките си, оставяйки ги да мръзнат на студената земя в планината, в гората. От спомените за ужаса на Ходжалинската трагедия кръвта замръзва във вените дори на жив човек.

На този ден скърбим за жертвите на събитията от нечовешките зверства на арменския фашизъм. Единственото нещо, което азербайджанският народ иска в замяна, е справедлива оценка на света за събитията в Ходжали.

На вашето внимание е предоставена връзка към документалния филм "Бескраен коридор". Картината разказва за геноцида в азербайджанския град Ходжали. Военният журналист от Литва Ричардас Лапайтис нарече пътуването до Ходжали пътуване до ада.

Версия на филма на английски: https://youtu.be/2SL09t6jMv8
Версия филма на руски език: https://www.youtube.com/watch?v=1fMQF5YVDUo

С уважение,
Председател на азербайджанско - българско обществено сдружение
"Подкрепа за развитието на азербайджанско - българската дружба"
Главен редактор на международното списание "Акорд" на български език
Гусейнова-Атанасова Мария Павловна

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пише се беЗкраен!

24.02.2022 17:13:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.