/КРОСС/ Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 милиарда долара, ако американското космическо управление възложи на неговата компания Blue Origin договор за създаването на космически кораб, проектиран да откара астронавти обратно на Луната, предаде Ройтерс.

През април НАСА възложи на конкурентната компания SpaceX на Илон Мъск договор на стойност 2,9 милиарда долара за изграждането на космически кораб, който да върне астронавтите на Луната най-рано през 2024 г., като отхвърли тогава кандидатурите на Blue Origin и на подизпълнителя в областта на отбраната Dynetics. Тогава Blue Origin си партнираше с военните гиганти Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper.

НАСА аргументира решението си с предисторията на SpaceX в орбиталните мисии и с други фактори. Според Безос обаче без конкуренция в тази област краткосрочните и дългосрочни амбиции на НАСА относно Луната ще се отложат, в крайна сметка ще струват повече и няма да служат на националните интереси.

Blue Origin обаче няма ракета, която може да стигне орбита, за разлика от SpaceX, която вече е осъществявала и пилотирани мисии. Космическият кораб на Безос е "туристически" и не може да достигне орбита, не се пилотира и не може да пренася товари.

Blue Origin е внесла протест в сметната палата на САЩ относно възлагането на договора за кораба до луната на SpaceX. Становище в тази насока ще има в началото на август. Според Blue Origin НАСА несправедливо е отдала приоритет на SpaceX, като му е позволила да коригира предлаганата цена.

Безос и Мъск са респективно най-богатият и третият най-богат човек на света, според сп. "Форбс". Офертата на Безос към НАСА идва броени дни, след като той летя с още трима души до ръба на космоса на борда на своя космически кораб.