• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Жени, събрали смелостта да поемат по нов път

Жени, събрали смелостта да поемат по нов път

/КРОСС/ „Защо в онзи момент не намерих сили да си извадя медицинско и да подам жалба?" - с тези думи актрисата Диана Димитрова хвърли светлина върху един от тъмните моменти в своята кариера. Тя призна, че е била пребита и заплашвана на снимачната площадка преди 5 години. Софийската районна прокуратура се самосезира и започна проверка по случая.

Този пример е един от малкото в българското публично пространство, дали глас на насилието срещу жени, но данните на МВР за последните 2 години и половина са категорични: заповедите за защита на пострадали жени са над 2500 за 2020 г., над 2800 за 2021 и над 3400 до 30 септември тази година.

Статистиката сочи, че всяка трета жена у нас е жертва на насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията. Жертвите на домашно насилие от началото на годината са 1738, а подадените сигнали към 112 са над 27 000.

В световен мащаб по данни на СЗО над 1/4 от жените на възраст 15-49 години, които са имали връзка, са били подложени на физическо или сексуално насилие от страна на интимен партньор поне веднъж в живота си.

След като една актриса заяви, че е била бита на снимачна площадка пред 30 души, три жени застават пред камерите на бТВ, за да разкажат за своя горчив отит и спасението. Мария Коасимова-Моасе, Даниела Груева и Елена Генова подкрепиха смелостта на Диана Димитрова да разкаже и покаже какво се е случило с нея.

Даниела Груева обясни, че нейният случай е публичен и може би затова не е мълчала. Тя е пребита пред съда в Самоков от прокурор, На първа инстанция той е обявен за виновен, но на втора получава наказание, административно. Груева казва, че усеща удовлетворение макар да няма ефективна присъда, защото е изчистила името си.

Насилникът й я обвинява, че го е нападнала с нож и той се е защитил.

Тя не е от жените, които системно са били насилвани и печели делото. Има обаче много, които не знаят как да се измъкнат от порочния кръг на физическото и психическо насилие зад стените на домовете си.

Мария Коасимова-Моасе коментира признанието на актрисата Диана Димитрова след 5 г. да сподели какво й се е случило. Според нея е важно не кога, а че се говори за проблема с насилието. Тя обясни, че много жени се притесняват да признаят, че са в примката на домашното насилие, защото търсят вината в себе си.

„Никой не е длъжен да понася физически или психически върху себе си. Така че трябва да се грижим за психичното си здраве. Понякога е много трудно, защото ти не си даваш сметка колко трудно ще ти е след това, защото в обществото гледат все още могат да погледнат на някоя жена и да кажат, че истерична, такава, която крещи. И да си каже някой: Кой знае - то там, където има пушек, винаги има огън. Но не биеш и не малтретираш никого. Какъвто и да е този човек, дете, възрастен, каквото и да е направил - ние сме цивилизовани, трябва да търсим решение по друг начин", заяви Моасе.

А преживелите ада на домашното насилие казаха, че спасение винаги има.

бТВ, „Тази събота"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Насилието е от лошо вьзпитание и ниско социално ниво Бедни пияни безработни без цели в живота Бият си жените и ги убиват Обществото ни мьлчи За побой в САЩ сьпруга го чака до 10 години затвор Аз моята богиня я милвам всеки ден А сме заедно от 1981 година Така че има причини и службите и младите да се учат да обичат и да си помагат А не да се бият и пият Ниски страсти бедно положение Тьпи хора

03.12.2022 14:37:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.