• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Мария Желева: Общините трябва да са активен участник в дигитализацията на културното наследство

Мария Желева: Общините трябва да са активен участник в дигитализацията на културното наследство

/КРОСС/ Регионите и общините в България трябва да са активен участник в процеса по дигитализация на културното и научно наследство, тъй като научният и туристическият сектор трябва да съществуват в симбиоза. Именно поради тази причина на международния форум DiPP2020 за дигитализация на културно и научно наследство под патронажа на ЮНЕСКО основните теми бяха методиките и добрите практики за дигиталното представяне на материалното и нематериалното наследство. Това заяви доц. д-р. Мария Желева, изследовател от екипа на DiPP2020, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

По думите на доц. Мария Желева в България общините работят много активно по отношение на представянето и осигуряването на свързаност между културното наследство, с което разполагат организациите на територията на съотвената община, и туристическите възможности - всички общини имат възможност да кандидастват за национално и за европейско финансиране, но всичко опира до въпрос на желание за участие в процеса по дигитализация" "Идеите на тази конференция са свързани пряко със стратегическите цели на Европейския съюз и с изграждането на обща европейска идентичност.

За постигането на това начинание е небходимо създаването на един нов социален феномен, т.нар. "обща европейска културна памет" - споделянето, опазването и припознаването на отделните национални етнически културни наследства, които да бъдат цифровизирани и да бъдат представени в една културна виртуална платформа на Европа". Доц. Мария Желева поясни, че процесът по дигитализация на културното наследство "не е лесна задача и докато нужните технологични устройства могат лесно да бъдат набавени чрез финансиране, набирането на човешки ресурси е бавен и трудоемък процес".

"Човешките ресурси трябва да бъдат квалифицирани за употребата на тези устройства и технологии, както и запознати с правилата по процеса на цифровизацията. Затова в рамките на тази конференция са представени, от една страна, чисто технологични методи и подходи, а от друга - установени добри практики, за да може цялата културна общност да се възползва от постигнатото до момента".

Източник: bloombergtv.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.