• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Още 47 изкуства влизат в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Още 47 изкуства влизат в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

/КРОСС/ Общо 47 нови елемента са добавени в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството, информира ТАСС. Това съобщи ресорният комитет на организацията на ООН, чиято сесия се проведе в Рабат, Мароко.

В списъка вече попадат чайната култура на Азербайджан и Турция, традиционните технологии за обработка на чаени листа и свързаните с тях социални практики в Китай и френската култура на багетния хляб.

За нематериално културно наследство ще се считат също казахстанското традиционно сценично изкуство Ортеке, сламоплетенето на Беларус, туркменските занаяти, традиционната бродерия на Обединените арабски емирства, практиката на модерен танц в Германия и биенето на ръка на камбани в Испания.

Една трета от новите изкуства са свързани с практики за опазване на околната среда. Става дума за традиционни методи на селскостопанска работа, свързани с устойчиво използване на природните ресурси и за ритуали и празнични мероприятия, посветени на природата, посочват от ЮНЕСКО.

Франзелата е ежедневен ритуал, структуриращ елемент на храненето, синоним на споделяне и дружелюбност

Според организацията тези елементи са напомняне, че знанията на предците могат да бъдат от решаващо значение за справяне с новите предизвикателства на нашето време, като например изменението на климата.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле поздрави държавите, които са направили тези предложения. По нейни думи "живото наследство играе важна роля за обединението на народите и за укрепване на идеята за мира в съзнанието на хората".

ЮНЕСКО гарантира опазването и предаването на нематериалното културно наследство, т.е. традиционните знания, изкуства и умения.

През 2003 г. организацията създаде специален инструмент: Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство, ратифицирана от 180 държави, която вече позволи записването на над 600 елемента по целия свят.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.