• 19 Апр 2024 |
 •  USD / BGN 1.8359
 •  GBP / BGN 2.2843
 •  CHF / BGN 2.0205
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

България представи кандидатура на Центъра за подводна археология

България представи кандидатура на Центъра за подводна археология
Кандидатурата е за получаване на категория 2 – Център за подводно и световно наследство към ЮНЕСКО

/КРОСС/ Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде утвърдена, развита и разширена до категория 2 на Център за подводно и световно наследство. Министър Кръстев е убеден, че центърът ще изпълнява успешно задачата си на надежден партньор на ЮНЕСКО и ще се утвърди като водещ фактор за проучването, опазването и популяризирането на подводното и световно културно наследство в Черноморския регион.

Центърът ще се основава на инфраструктурата на Центъра за подводна археология, държавен културен институт към Министерството на културата на Република България, създаден през 1978 г. Проектът е резултат от стратегията и усилията на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Центъра за подводна археология. Като партньори Министерството на културата привлече Община Бургас, с която ще бъде подписан специален меморандум, както и други черноморски общини.

Концепцията бе представена и насърчена в Рияд (Кралство Саудитска Арабия) по време на 45-ата сесия на комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през септември 2023 и предстои да бъде подкрепена още от Турция, Румъния и Хърватия.

През идните месеци ЮНЕСКО ще проведе проучване относно готовността на България да създаде черноморски регионален център за подводно и световно наследство под егидата на ЮНЕСКО, въз основа на което ще бъде взето и крайното решение.

Страната ни е втората в света и първата в Европа, която през 2003 г. ратифицира Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство от 2001 г. и внесената концепция е свързана с изпълнението на стратегията на споменатата Конвенция.

Целта е центърът да се утвърди като световен лидер в изпълнението на политики за опазването на подводното културно наследство. Мисията му е затвърждаването на международното и регионално сътрудничество в областта на подводното и световното наследство, насърчаването на научните изследвания и развитието на регионалните мрежи от организации и експерти, както и обучаването и обмена на добри практики и знания.

На базата на подготвения проект за създаване на Регионален център на ЮНЕСКО за подводна археология за Черноморския регион, той ще работи за приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО от всички страни в Черноморския регион, за професионалната специализация в проучването, опазването и управлението на подводното културно наследство, създаването на партньорства и работата по международни проекти, изграждането на регионална лаборатория за консервация и интердисциплинарни изследвания.

Богатото, разнообразно и добре запазено подводно културно наследство на България открива големи възможности пред България, но и налага сериозни отговорности. С ясното съзнание за това Министерството на културата ще продължи да води активна политика за развитието на подводната археология и опазването на подводното културно наследство.

В по-глобален мащаб създаването на Център за подводно и световно наследство е свързано и с проекта на Министерството на културата „Център за изкуствата на остров „Св. Св. Кирик и Юлита" край Созопол. Центърът ще предлага съвременна визия за изкуствата и културното наследство, като ще бъде едновременно място за представяне на културни продукти, за творчески и работни срещи и лаборатория за опазване и изследвано на културното наследство, за споделяне на опит и за обучение.. Министерството на културата е осигурило средства за осъществяване на предпроектното проучване и създаване на цялостна концепция на центъра.

България подписа и Споразумение с ЮНЕСКО за продължаване дейността на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа (РЦОНКН) като център от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО в София, Република България за нов 8-годишен период.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.