• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Милен Керемедчиев: В момента НАТО се съживява от една „по-скоро политическа доктрина”.

Милен Керемедчиев: В момента НАТО се съживява от една „по-скоро политическа доктрина”.

/КРОСС/ Най-големият план за противодействие срещу Русия обмислят страните от НАТО. В България четири пъти ще бъдат увеличени военнослужещите на Алианса и така батальонът под италианско командване, трябва да стане бригада.

„Те са с отбранителни функции. България отдавна беше задължена да подготви един батальон, със съвместно участие. Имаше известни противоречия във вида на командването, но според мен нещата вече са уточнени. Командването ще се определи от Алианса, а попълнението ще е предимно от български въоръжени сили, но и с участието на още няколко държави", каза Николай Свинаров, бивш министър на отбраната.

„Известно е, че през последните години, във всички миропазващи операции - и в Европа, и в Ирак, и в Афганистан, ние по-скоро действаме на принципа на охранителната и възстановителна дейност, но не и като пряко участие във военни сили. Ние нямаме необходимата подготовка. Всъщност най-подготвената армия в момента в Европа е украинската", коментира Свинаров.

Според Милен Керемедчиев най-голямата новина от срещата на върха във Вилнюс е това, че се вдигна 15-месечната блокада пред Швеция да стане член на НАТО.

„Швеция не само географски е особено важна за северното крило на Алианса, но Швеция е страната с изключително високи възможности в производството на подводен флот, на военно-въздушни средства. С приемането на Швеция, отбранителните възможност на НАТО се увеличава многократно. Разбира се и с Финландия, която също има обучена армия. За разлика от източноевропейските държави, които тепърва трансформират своите въоръжени сили по стандартите на НАТО, тук имаме две страни, които са напълно готови да се присъединят към Алианса. Приемането на Швеция за мен е много-много важен сигнал", каза Керемедчиев.

Според него в момента НАТО започва да се съживява от една „по-скоро политическа доктрина".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Вече слушам пълни идиоти. Които например бомбардирането на Югославия ми представят като „политическа доктрина”. Всяко присъствие на чужда армия в друга държава се нарича окупация, което същите определят като добронамерено. Защо тогава счетоха нашите войски в Македония и Беломорска Тракия за окупационни, за което българският народ плати репарации. Да ми обясняват как „най-подготвената армия в Европа”е Украинската, а в действителност не може да се справи с най-слабата.

12.07.2023 10:50:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.