• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Желязков: Членството на България в ЕС и НАТО бе вярна геополитическа посока на развитие

Желязков: Членството на  България в ЕС и НАТО бе вярна геополитическа посока на развитие

/КРОСС/ Членството на България в ЕС и НАТО бе не само вярна геополитическа посока на развитие, а дълбоко осъзнат избор на българския народ. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на форум "България - САЩ - НАТО: Съюзници в два века", организиран от Атлантическия клуб в България.

Членството на България в НАТО е избор, който доказа, че нашата страна изначално е част от духовното и културно пространство на Европа и на демократичния свободен свят, отбеляза Росен Желязков. По думите му световният ред след Втората световна война се дължи в огромна степен на НАТО. Това е не само най-успешният политически и военен съюз в света, който гарантира мира и сигурността на 32 членки и на над един милиард граждани, НАТО е общност на споделени демократични ценности и дългосрочна визия за общо бъдеще, допълни той.

Росен Желязков отбеляза, че Атлантическият клуб неотменно се застъпваше за атлантическите ценности и продължава да го прави и днес със страстта на визионер, който иска да изпреварва бъдещето.

Свободата, мирът и стабилността не могат да се приемат за даденост, подчерта председателят на парламента. Те трябва да бъдат защитавани по всяко време, особено в радикално влошена ситуация на сигурност в Европа след руската агресия в Украйна, която доказа, че НАТО повече от всякога е важна за нашата сигурност и просперитет, допълни той. Според него пред лицето на тази брутална и агресивна война трябва не само парадно да сме единни и решителни, но и да инвестираме за укрепването на нашите възпиращи отбранителни способности.

Членството на България в НАТО предоставя нови възможности за сътрудничество със страни партньори, с които споделяме общи интереси, посочи Росен Желязков. Особено важни за нас са Западните Балкани и Черноморския регион, уточни той. По думите му Русия заедно с Китай и други държавни и недържавни образувания активно провеждат злонамерени хибридни и кибердейности, дезинформационни кампании, конфронтационна риторика срещу НАТО в Западните Балкани.

Нарастващото напрежение и нерешените проблеми в Западните Балкани представляват сериозен проблем за сигурността на Алианса, каза председателят на Народното събрание. НАТО трябва да продължи да изпраща ясно възпиращо послание срещу всеки опит за агресивни дейности в региона, смята Росен Желязков. Въпросът за враждебно използване на нововъзникващите технологии, противодействието на дезинформацията и други хибридни заплахи е тема от все по-голямо значение за НАТО, допълни той и отбеляза, че участието и сътрудничеството в съюзнически и партньорски инициативи ще укрепят нашата устойчивост.

Продължаващите конфликти, неустойчивост и нестабилност в съседните на ЕС държави подкопават нашата сигурност и са благоприятна почва за стратегическите ни конкуренти, както и за терористични групи, да придобият влияние, да дестабилизират обществата ни и да поставят под заплаха нашата сигурност, отбеляза председателят на парламента. Според него само взаимно подсилващото и стратегическо партньорство може да допринесе за засилване сигурността на Европа и извън нея.

Трябва да изведем партньорството си на ново равнище, да укрепим допълнително нашето сътрудничество, заяви Росен Желязков. Българското общество и младото поколение имат зрелостта да осмислят темата именно от тази стратегическа перспектива, убеден е той.

На събитието посланикът на САЩ в България Кенет Мертен произнесе реч по повод 75 години от подписването на Северноатлантическия договор, 20 години членство в НАТО и 33 години Атлантически клуб в България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ама много лъжеш бе, Желязков. Кога хората са избрали да сме членове на НАТО? Това беше условие за да ни приемат в ЕС. То и решението за членството ни в ЕС беше представено като безалтернативно и отново никой никого не е питал, а единствено политиците обещаваха райско бъдеще, премълчавайки негативите. Критерий за истината е практиката, а практиката показва че сме в лайната до шия. Реалността е резултат от тъпото управление на ЕС и вредните действия на налаганите ни отвън политици. Хайде да направим един рефередум и ще се разбере какво избират хората, а? ЕС трябва да се реформира, а от НАТО е най-добре да излезем, за да не ни се налага да воюваме с противниците на щатите и да превръщаме традиционните си приятели във врагове. Долупишещият е прав, само с протести можем да променим нещо и да свалим политиканите от шиите си. Заради техните действия, общественият договор е обезсилен. Време еда разберат къде им е мястото и кой е суверанът.

05.04.2024 07:46:53

Анонимен

Американски подлоги Кой го сьздаде този Атлантически клуб Америка за Б-я Свободен свят и Отворено затворено общество Тук е пьлно с масони и Темплиери Тоест това е тайното общество Лашкат народите кьм разрушения и войни После заеми фалити и банкрути Това ни чака с тези фашисти На единен Народен фронт срещу НАТО и ЕС Само когато излезем по улиците на стачка от 1 милион или повече Ще се срутят тези предатели на дьржавата Но дали има още лидери

05.04.2024 06:55:28

Анонимен

Не е нужно да ми говориш за вярната посока. Доколко е вярна личи от последното място на България по всички показатели в ЕС и не само. Ходи до комунистически Виетнам и там трябва да си видял бързият ръст на икономиката след американската агресия, която им унищожи горите с химикали и ги гореше с напалм.

04.04.2024 21:00:43

Анонимен

Жалки сте, масонски амеби, опитващи се да ни кажете какво да мислим, какво да виждаме, какво да разбираме и да ни вменявате мисли, избори, чувства. Натрапвайки се по този начин, всъщност карате с 200 в насрещното - самоубивате се. Народът не е прост и ще ви помете, за всички лъжи и предателства. Прошка няма да има!

04.04.2024 20:52:00

Анонимен

Желязкооов, Желязкооов, я пак-Това за НАТО-тото било осъзнат избор на бългаския народ ! Ти да видиш ?! Като се лъжете помежду си, не лъжете и не се опитвайте да лъжете хората а те знаят че НЕ е така ! И тях никой не ги пита-ни за НАТО-тото, ни за ЕС, както и никой сега не ги пита за еврото мдаа ! Ха дано това не го свалят след две минути, и ха дано го прочетеш и ти че и другите все от вашите !!!!!

04.04.2024 19:15:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.