• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Швеция и Финландия остават на различни позиции с Турция по отношение на ПКК и НАТО

Швеция и Финландия остават на различни позиции с Турция по отношение на ПКК и НАТО

/КРОСС/ Шведската външна министърка Ан Линде заедно с финландския й колега Пека Хаависто, проведоха разговори в събота вечерта с турския си колега Мевлют Чавушоглу в кулоарите на неформална среща в Берлин на външните министри на НАТО и обсъдиха възможното влизане на северните страни в алианса.

Не е постигнато споразумение и страните ще продължат преговорите, каза Линде в интервю за SVT. "Имаме различни възгледи, но ясно дадохме да се разбере, че смятаме ПКК (Кюрдската работническа партия - БГНЕС) за терористична организация. Подобно на много други съюзници в НАТО, ние също преговаряме с други кюрдски организации", каза тя.

Те (турските представители) смятат, че по принцип всички кюрди в Североизточна Сирия принадлежат към една организация. Ние не мислим така, САЩ не мислят така". Линде добави, че "дипломатите на страните ще продължат диалога по този въпрос". Турският президент Реджеп Ердоган заяви в петък, че Анкара не възприема като положителна възможността Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, тъй като „скандинавските страни са къщи за гости на терористични организации", които са членове на Кюрдската работническа партия, забранена в Турция.

В събота Чавушоглу също изрази възмущение от това. Той отбеляза, че по-голямата част от турските жители се противопоставят на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и молят Анкара да блокира процеса, но тя възнамерява да обсъди това със съюзниците си в алианса, както и с Хелзинки и Стокхолм.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.