• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Столтенберг: 700 войници на НАТО вече са се придвижили в Косово

Столтенберг: 700 войници на НАТО вече са се придвижили в Косово

/КРОСС/ Подкрепления на НАТО от 700 войници вече са се придвижили в самопровъзгласилото се Косово, но това не означава отказ от мирното уреждане на конфликта в региона. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при пристигането си в Осло за неформална среща на ръководителите на външните ведомства на страните членки на организацията. Изказването му бе излъчено от пресслужбата на алианса.

"700 войници на НАТО вече са се преместили в Косово, за да подкрепят нашите сили. Това обаче не означава отказ от мирно уреждане, НАТО напълно подкрепя преговорите между Белград и Прищина под егидата на ЕС", добави Столтенберг.

По-рано на пресконференция в Осло във вторник Столтенберг каза, че НАТО не само ще изпрати 700 войници от своя оперативен резерв в Косово, но и ще повиши нивото на готовност на друг батальон, за да може да бъде изпратен там, ако е необходимо.

„Ние ще предприемем всички мерки, за да гарантираме, че силите на НАТО в Косово разполагат с цялата сила и способности, за да изпълнят своя мандат", каза той, като потвърди, че 30 военни контингента на НАТО са били ранени по време на сблъсъците.

Ситуацията в сръбските общини в Северно Косово и Метохия ескалира на 26 май, когато специалните части на косовската полиция окупираха административни сгради в общините Звечан, Зубин Поток и Лепосавич. Силите за сигурност се опитаха да осигурят встъпването в длъжност на ръководителите на общините, спечелили изборите, които бяха бойкотирани от сръбското население. На 29 май силите на НАТО за Косово (KFOR) отцепиха административните сгради, което постави началото на протести на местните жители, които по-късно прераснаха в сблъсъци.

Според Вучич 52 сърби са се обърнали за помощ към болницата в Косовска Митровица, като трима от тях са тежко ранени. От мисията на НАТО съобщиха за над 40 ранени войници - членове на италианския и унгарския контингент КФОР. Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич подчерта в понеделник, че армията на страната е приведена в повишена бойна готовност поради ситуацията в Косово и Метохия, а нейните части са разположени по административната линия с автономната сръбска провинция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Мирно уреждане под дулата на ОТАН, а стига бе.

01.06.2023 12:34:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.