• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

МС: Всички способности на НАТО са насочени към възпиране и отбрана

МС: Всички способности на НАТО са насочени към възпиране и отбрана

/КРОСС/ Две години след началото на войната на Русия срещу независима Украйна опитите за зловредно манипулиране на информация продължават, включително с цел намаляване на доверието към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), към която България се присъедини преди 20 години. Това се посочва в публикация на Фейсбук страницата на Министерския съвет, озаглавена „Факти срещу дезинформацията".

От правителството посочват, че е фалшива новина информацията, че НАТО подготвя широкомащабен конфликт в Черно море, както и че на форума в Давос се обсъждало Варна да бъде използвана за такава военноморска база.

Всички способности на НАТО са насочени към възпиране и отбрана, като решенията подлежат на демократичен и политически контрол. Дори само обсъждане на агресия срещу други държави е практически невъзможно, тъй като това противоречи на основополагащия документ на НАТО - Вашингтонския договор, уточняват от правителството.

България планира създаване на Координационен елемент за ситуационна осведоменост, което няма нищо общо с понятието „военноморска база" и не включва разполагане на военноморски средства. България има право да получава пълна ситуационна картина на обстановката по море, именно поради доказано агресивните действия на Русия, включително чрез блокиране на значителна част от българската Изключителна икономическа зона в Черно море, пише още в публикацията.

Руската пропаганда неслучайно насочва вниманието именно към Варна. Това е градът, който Москва двукратно бомбардира през Първата световна война, с цената на редица жертви сред цивилното население и значителни разрушения на жилищни сгради, посочват от Министерския съвет.

Оттам напомнят, че НАТО не обсъжда своите действия в публични формати, а в този смисъл твърдения за дискусии на такава тематика в Давос са явна дезинформация.

Днес премиерът Николай Денков заедно с водена от него делегация посетиха Киев. Там премиерът проведе срещи с президента на страната Володимир Зеленски и премиера Денис Шмигал, на които потвърди българската подкрепа за Украйна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ебем ти нещастниците. Да започнем с това че НАТО още след разпадането на СССР трябваше да се разформирова. Запази се не като инструмент за защита, а като средство за натиск. Някой от тези дето са писали глупостите да си спомня за Югославия и ролята на НАТО? Ние не се присъединихме, а ни присъединиха, като условие за приемането ни в ЕС. Оттогава само се засилва войнствената реторика.Това че нещо не се обсъжда в публичен формат не означава че не се обсъжда. Щатите отдаван искат да направят Черно море, свое море, те затова и все искат да се преразгледа доктрината за пропускане на военни кораби в Черно море. Кое точно не е истина. За България вече не се говори като се споменава името й а се отбелязва като част от Източния фланг на НАТО. Територията ни става място за дислокация на чужди войски и то не под наше командване. Това не е ли ограничаване на суверенитета. И всичко това било дезинформация, а? А искате ли открита дискусия по въпроса и референдум за участието ни в НАТО?

27.02.2024 08:52:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.