• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Йенс Столтенберг: НАТО трябва да гарантира, че кризата в здравеопазването няма да стане криза на сигурността

Йенс Столтенберг: НАТО трябва да гарантира, че кризата в здравеопазването няма да стане криза на сигурността

/КРОСС/ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави българските военнослужещи с празника им в специално интервю за БНТ. Той заяви, че приносът на българската армия към мисии и операции на Алианса се оценява високо, както и факта, че разходите ни за отбрана са се увеличили.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт подчерта пред БНТ, че макар и не на първа линия, военните изграят важна роля в овладяването на пандемията.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Позволете ми да започна, като отдам почит на всички мъже и жени в униформи в България в този ден, в който се чества храбростта и важността на българската армия и военнослужещи. Свидетели сме как в целия алианс и в България военните играят ключова роля като подкрепят усилията на обществото в битката срещу кризата с коронавируса. Здравните служби са на фронтовата линия в битката, но военнослужещите им помагат с полеви болници, граничен контрол, дезинфекция на обществени места, както и с въздушен транспорт, с транспортирането на оборудване и така нататък. Съюзниците от НАТО оказват подкрепа един на друг,НАТО координира тези усилия. Например, България, се възползва от способностите за пренасяне по въздуха за транспортирането на важно медицинско оборудване, което помогна битката с COVID-19. Така воените подкрепят здравните институции. Прекрасно е да видим такова тясно сътрудничество.

Пандемията от COVID-19 не намалява, тъкмо обратното - увеличава предизвикателствата пред НАТО - борбата с тероризма, с киберпрестъпленията и дезинформацията не трябва да спира, смята Столтенберг.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Основната отговорност на НАТО е да гарантира, че тази криза в здравеопазването няма да се превърне в криза на сигурността. Ние ежедневно осигуряваме надеждна отбрана и възпиране, поддържаме готовност на силите си, продължаваме с разполагането в източната част на Алианса , включително засилено присъствие в района на Черно море и българските военни части и България са важна част от този процес. Бих искал да ви поздравя за цялостния ви принос към мисиите и операциите на НАТО, както и за това, че сега инвестирате повече в отбрана. Всичко това се оценява високо и допринася за общата сила на НАТО и за факта, че сме заедно в усилията за предотвратяването на конфликт. Черноморският регион е изключително важен не само за малките страни около Черно море - България, Турция, Румъния, но е от стратегическа важност и за целия алианс. Видяхме последиците от агресивните действия на Русия, която незаконно анексира Крим и продължава да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна. Това е част от по - голямото предизвикателство със сигурността в черноморския регион, пред което всички сме изправени. Но приветствам факта, че НАТО увеличи присъствието си в черноморския регион и работим много тясно с партньорите си в него - Украйна и Грузия - помагаме им и работим заедно, за да се справим с предизвикателствата, пред които заедно сме изправени в Черноморския регион.

Според Столтенберг, Черноморският регион е изключително важен не само за България, Турция и Румъния, но и за целия Алианс.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Предизвикателството е, че не разполагаме с лукса да избираме между това да решаваме или кризата и заплахите в здравеопазването, или заплахите, свързани със сигурността. Трябва да им отвърнем едновременно. Трябва да гарантираме, че тази здравна криза няма да се превърне в криза на сигурността. Например, терористичните организация като "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, виждаме опити от тяхна страна да се възползват от кризата с COVID-19, за да въозбновят силите си и да укрепят позициите си. Това бе било опасно не само за хората в Ирак и Сирия, но и за хората в Европа, включително и в България. Трябва да се справим с кибер заплахите, предизвикателствата, идващи от Русия - виждаме последиците в Украйна и в черноморския регион. Виждаме и промяната в световния баланс на силите с възхода на Китай. Живеем в един все по - непредвидим свят. Реалността е такава, че трябва да се изправим срещу предизвикателствата в сигурността едновременно с предизвикателствата в здравеопазването. Виждаме, че когато се инвестира повече във военни способности, тези военни способности са на разположение и се използват в здравната криза. Така че нещата са взаимносвързани.

Бъдещето на НАТО е свързано и по-голямо сътрудничество между военните комплекси и ресурсите на съюзниците.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Силно вярвам в многостранното сътрудничество. НАТО е многостранна институция. 30 страни-членки, а сега и Северна Македония. България помогна това да се случи, като работеше заедно със Северна Македони, правейки възможно разширяването и приемането на Северна Македония в семейството ни. Но вътре в НАТО има групи от съюзници, които създават заедно съвместни способности, като обединяват ресурсите си и постигат повече, отколкото биха постигнали сами. Замисълът на НАТО е принципът на многостранност и това, че заедно сме по-силни.

Йенс Столтенберг смята, че въпреки големите последици, които пандемията от коронавирус нанася на американката икономика, САЩ няма да намялят приноса си в НАТО.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Виждаме как САЩ са много ангажирани с НАТО и през последните години засилиха военното си присъствие в Европа. Не бих могъл да си представя по - силен ангажимент към европейската сигурност - САЩ увеличават военното си присъствие, провеждат учения, разполагат оборудване в Европа. Знаем, че КОВИД - 19 ще има икономически последици, но САЩ ясно дадоха да се разбере, че ще поддържат присъствието си в Европа, ще поддържат ангажимента си към НАТО и съм напълно уверен, че това ще стане и след COVID-19.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Днес, 8-ми май е денят на Европа, натовци

Тинята на нашето общество изплува на повърхността с европейска и натовска помощ 08.05.2020 Всички знаете, че в България има представители на почти всички европейски и натовски органи. Намират се навсякъде из институции и ведомства. Функциите им са координиращи и контролни! След като знаем това, означава, че каквото виждаме ние , такова виждат и тези представители. Дори повече от нас, защото имат достъп до специфична и класифицирана информация. А сега въпросите!? ……………………………………………………………………………….. След като те самите пишат в докладите си, че България е на последно място в Европа по свобода на словото не виждат ли коя е причината? След като констатират в официалните си документи мега корупция недопустима за ЕС, не виждат ли лицето на тази корупция? След като виждат с очите си, че европейските им фондовете се ограбват по безскрупулен начин у нас, не виждат ли кой го прави? След като обявяват днешната власт за „демократично избрана“, не виждат ли тоталната фалшификация на изборния процес? И въобще, тези представители на ЕСи НАТО виждат ли? Очи имат ли? ………………………………………………………………………… Според мен виждат и знаят всичко каквото знаем и ние. И повече от нас знаят. Но този модел въпреки, че не е европейски ги устройва напълно. Те не възприемат България като европейска държава, но ни внушат ние да възприемем тези глупости. Отнасят се с нас като страна от третия свят, но говорят точно обратното. Както винаги са го правили! И няма да спрат. Самите те облякоха в държавна тога нашите най-големи престъпници и ги пазят, финансират, обгрижват. Не допускат съдебни производства срещу техните кучи-синове. Корупцията е тяхното оръжие с което превземат всичко, но се правят на борци срещу корупцията. Тинята на нашето общество изплува на повърхността с европейска помощ. Разрухата е тяхно дело, но никога тяхна отговорност! Как се постъпва с такива лукави и подли същества? Всички знаем. Сигурен съм. И стига вече сме били самара-бандит, защото европейското магаре не се сеща за нищо от удар по самара му. Има нужда от друг вид удар. Истински. И по главата! За да се досети. И да ни чуе.

08.05.2020 18:44:52

Eлена Гунчева

Европа е на прага на нова ера, когато трябва да реши бъдещето си. Бъдеще на хората, а не бъдеще на корпорациите и европейските проекти. Европа, която защитава свободата на словото и демокрацията, а не Европа, подкрепяща диктатори, които са й удобни. Европа, за която правото, справедливостта и закона, както и човешките закони, са над корпоративните интереси. И ако това не е Европа, която искаме, всеки да решава бъдещето си сам. България все по-малко вярва на Брюксел. Защото именно оттам подкрепят властта на мафиотското управление в България. Защото именно парите от европейските проекти и фондове помагат на мафията да става все по-богата, докато на хората се подхвърлят трохички и се правят напълно зависими от европейските пари. Докато преди тридесет години не ни трябваха чужди пари, за да правим земеделие и да строим пътища. Време е да помислим за мястото си в света.

07.05.2020 19:56:42

Кеворк

ТРИ ПАТРОНА Днес Б. Б. посетил полигона при Црънча, за да наблюдава демонстрация на Специалните сили. Държал и реч, и между другото казал /цитирам по „Сега“/: „Знаеш ли колко стреляхме по времето на социализъма сега да ти кажа. По 3 патрона !“ И обещал да закупи още 150 000 патрона за автоматично оръжие, за да могат военните да тренират спокойно. Трябва спешно да се редактира Уикипедия, справката за Въоръжените сили на Народна Република България. Ето какво ни казва тя: „България е съветски съюзник, тя е част от Източния блок и се включва във Варшавския договор като един от неговите основатели. Военната служба е задължителна. Специална защитна линия, известна като Отбранителна линия „Крали Марко“, е построена по протежение на цялата граница с Турция. Създаден е значителен военнопромишлен комплекс, който произвежда бронирани машини, самоходна артилерия, леки стрелкови оръжия и боеприпаси, резервни части. Обучението в Българската народна армия е изтощително дори за съветските стандарти. Армията е въоръжена с над 2000 танка и над 2000 бойни бронетранспортьора. В Ракетни войски носят бойно дежурство: 8 комплекса Р-400 (SS 23) с обсег 480 км въоръжени с още 24 допълнителни ракети, всички с възможност за поставяне на ядрени глави; 50 комплекса Р-300 „Елбрус“ (Scud) с възможност за поставяне на ядрени глави с обсег 300 км; и още около 100 комплекса и установки с различно предназначение. ВВС имат 45 бойни хеликоптера и над 300 модерни бойни самолета от които над 220 изтребителя. ВМФ разполага с 2 ескадрени миноносци, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера, 12 преследвача на подводници, общо няколко десетки – минни заградители, базови и рейдови миночистачи, патрулни кораби, десантни кораби, обслужващи кораби, катери и др.; брегови ракетни комплекси и брегова артилерия, морска хеликоптерна ескадрила, военноморска авиация с 10 бойни и 1 транспортна машини. Мирновременният състав на армията към 1989 г. е над 153 000, мобилизационният капацитет на България тогава, по оценка на ЦРУ, надхвърля 2,11 милиона мъже.“ Както се вика – Въоръжени до зъби! Обаче стиснати за патрони. И отгоре на всичко: едва в края на 2014 година покупателната способност на българина се изравни с тази през 1989-а. Как удивително се събират в едно факти от различни времена: по време на соца им давали по три патрона – днес пък предварително плащаме самолети/Ф-16, блок 70, които все още съществуват на хартия. Правила на К. К.: Не прибягвай до сравнения, ако не си сигурен в предимството си. Не е важно колко патрона имаш, а колко точно стреляш. В пропагандата стрелбата с халосни патрони има обратен ефект. *** Честит празник! Кеворк Кеворкян https://www.facebook.com/kevorkkevorkianVN/

07.05.2020 18:38:05

Анонимен

Отбрана от кого? Въздържане на кого? Сигурно съм пропуснал нещо и някой е нападнал някоя от страните на алианса? Майтап. НАТО никога не се е намесило там където е опасно и има истински сражения. За нападения има спомени, Сърбия например. Винаги ми се е губел смисъла и целите на НАТО в съвременната история. Основното май се свежда до източване на националните бюджети и преливането им в бюджета на САЩ под формата на закупуването на оръжие и поддръжка на техните бази. Е, може и да не съм прав.

07.05.2020 09:40:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.