• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Тодор Тагарев: Членството ни в НАТО гарантира суверенитета ни във въздуха

Тодор Тагарев: Членството ни в НАТО гарантира суверенитета ни във въздуха

/КРОСС/  Членството ни в НАТО гарантира суверенитета ни във въздуха. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев.

През миналия месец българското правителство заложи на идеята, че може да има дипломатическо решение на кризата с Украйна и всичките ни тези и по отношение на разполагане на съюзни войски на наша територия, и по отношение на предприеманите мерки от НАТО и ЕС, и от наша страна, доколкото въобще можем да имаме някакво влияние, бяха насочени към дипломатическо решение. Очевидно те не дават никакъв резултат, добави той.

По думите му разговорите на ниво президенти не са дали никакъв резултат.

Опитът да се повдигне въпросът в ООН беше блокиран, Украйна сега се опитва да задейства механизмите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, за да се предотврати последваща руска инвазия, но никой не очаква сериозни резултати. Трябва да мислим и за други варианти, заяви още бившият служебен министър на отбраната.

Според Тагарев реакцията на България по темата не е била адекватна.

НАТО предложи да задейства механизмите за усилване на отбранителния потенциал на източния фланг на съюза, ние превантивно отказахме такова разполагане на наша територия. От утрешното заседание на КСНС бих се надявал да видя декларации в духа, че е време да засилим нашата отбрана. Това трябваше да бъде предприето и до момента, много други страни го предприеха: американска батальонна бойна група се разполага в Румъния, там се очакват и френски войски, засилване на присъствието в балтийските страни и Полша, само ние стоим отстрани и се надяваме на някакво чудо, поясни той.

Нашите самолети МиГ с голямо затруднение изпълняват функцията “air policing” – патрулиране на въздушното пространство в мирно време. Те са несъвместими с авиацията на съюзните самолети. При някакво по-високо напрежение, да не говорим за бойни действия те ще са неизползваеми, заяви още Тагарев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Питай Кипър първо!

14.02.2022 11:00:09

Анонимен

Това май е още един на заплата в щатското посолство. Гърция е член на НАТО, а какво става с въздушния и суверенитет? А са ми омръзнали и приказки по логиката: ... видяла жабата, че подковават вола... Румънците да си правят каквото щат. Като пример могат да се вземат и други източноевропейски страни. Унгария и Словения, например.НАТО не е гарант на мира а източник на напрежение, европейско представителство на щатите. Парите дадени за оръжие са грешно похарчени пари, ако не водят до абсолютна защитеност, а ние сме много далече от това. Както и да го гледаме, получава се , че разчитаме да ни пазят тези които ни въвличат в конфликт. Да оставим настрана забравената справедливост, но това даже не е прагматично. Да защитаваш чужди интереси в ущърб на националните си е чисто предателство.

14.02.2022 09:12:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.