• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Солта е вредна, с какво може да я заменим, за да не ни липсва

Солта е вредна, с какво може да я заменим, за да не ни липсва
Според СЗО диетите с високо съдържание на натрий водят до повече от 2 милиона смъртни случая на година

/КРОСС/ Ново проучване доказва отдавна известния факт за вредата на прекаления прием на сол. Експертите съветват с какво можем да я заменим, за да не ни липсва и да намалим риска от инфаркт или инсулт.

Анализът обхваща възрастни хора и установи, че заместването на солта може да е свързано с по-нисък риск от смърт, по-специално от сърдечно заболяване и инсулт.

Проучването е метаанализ на няколко изследвания, проведени предимно в Азия, където според експертите кухнята и културата на хранене вероятно улесняват използването на заместители на солта.

Според Американската асоциация по сърдечни заболявания в САЩ около 70% от приема на натрий се получава от пакетирани и готови храни, а не от готварската сол, която се добавя към храната при готвене.

Въпреки това експертите твърдят, че резултатите, публикувани в списанието Annals of Internal Medicine, могат да послужат като полезно напомняне за прекомерното съдържание на натрий и да помогнат на хората да проучат възможни алтернативи.

„Идеалната граница е от не повече от 1500 мг сол на ден за повечето възрастни, особено за тези с високо кръвно налягане", обяснява медицинският кореспондент на ABC News д-р Дариен Сътън, цитирайки Американската сърдечна асоциация.

Повече от 97% от хората не знаят колко натрий има в храната им или го подценяват, добавя експертът. По данни на Световната здравна организация диетите с високо съдържание на натрий водят до повече от 2 милиона смъртни случая по света всяка година.

Не всички възрастни имат спешна медицинска нужда да заменят солта в диетата си. Новото проучване е специфично за хора, които имат по-висок риск от инфаркти и инсулти. Първата стъпка често е да се погледне етикетът на всяка опакована храна.

Например в статията се дава пример с чипс, който за само 12 парченца съдържа около 200 милиграма натрий.

„Ако погледнете самата торбичка, в в която има около 15 порции - това се равнява на повече от 3000 милиграма натрий", казва експертът.

Една от препоръките - да се храните редовно, да категоризирате или да определите количествено колко натрий имате и след това, в края на деня, да разберете как да се го намалите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.