• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Завръщането на Навални в Русия

Завръщането на Навални в Русия

/КРОСС/ Руският опозиционен лидер Алексей Навални обяви завръщането си в Русия на 17 януари. И той е изключително заинтересован да гарантира, че завръщането му в Русия няма да протече гладко. Защото, ако се случи, слуховете, започнали след отравянето му за договорена игра с Кремъл, могат да възникнат отново, пише украинското издание "Главред" Сега поредното му наказателно дело, образувано срещу него, и отсъствието му от Русия по време на условната присъда, когато според закона той трябва да е в Руската федерация, показват възможни проблеми с пристигането му.

И със сигурност Навални е взел предвид всички тези вероятности, решавайки да се върне. За него най-идеалният сценарий е арест: тогава излизането му от затвора ще бъде само на висш държавен пост, тъй като след ареста си ще придобие статута на руския Нелсън Мандела - основната алтернатива на сегашното ръководство в затвора.

И Кремъл не може да не разбира това. На свой ред най-печелившата стратегия за Кремъл е, напротив, да се преструва, че Навални не съществува, да не му поставя никакви пречки, да не го задържа и да подхвърля информация през своите блогъри, че не го закачат, защото е човек на Кремъл. Ако завръщането на Навални в Русия бъде последвано не от репресии, а от създаване на различни незначителни неудобства, няма да последва сериозна реакция от Запада. Но в случай на арест са възможни изявления на високо ниво. Това обаче не означава въвеждане на някакви нови санкции за Руската федерация - вече има малко инструменти за това.

Въпреки че подобен сценарий определено ще повиши статуса на Навални като политик. Разбира се, протестите не са изключени по време на ареста или в дните след него, но, както показва руската практика, те едва ли ще бъдат дългосрочни, защото хората не виждат това като причина постоянно да излизат на улицата. Дори след ареста на губернатора на Хабаровска територия Сергей Фургал хората излязоха на улицата не поради факта на ареста, а заради пристигането на московско протеже в техния регион. В случая с Навални са възможни масови демонстрации, но в бъдеще арестът му ще се превърне в бизнес на професионални правозащитници и нищо повече, пише украинското издание „Главред".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.