• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Нов срок за кандидатстване за „За жените в науката“ с общ награден фонд 15 000 евро

Нов срок за кандидатстване за „За жените в науката“ с общ награден фонд 15 000 евро
До 30 април ще бъде отворена програмата, която ще отличи трите най-талантливи жени учени у нас

/КРОСС/ Срокът за кандидатстване за престижните отличия „За жените в науката" на L'Oréal и ЮНЕСКО е удължен с един месец. Това означава, че талантливите жени учени от цялата страна могат да изпратят своите кандидатури до 30 април 2024 г. Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния уебсайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg.

Националната програма „За жените в науката" е един от най-престижните научни конкурси в България и света. У нас тя стартира през 2010 г. в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България, като до днес успява да отличи 36 великолепни дами за техния научен потенциал и постижения с общ награден фонд 180 000 евро.

Тази година още три талантливи изследователки ще имат възможност да спечелят награда от по 5000 евро всяка, с която да подпомогнат кариерното си развитие и научните си проекти, с които ще променят света към по-добро. Освен финансов стимул, програмата има за цел да отдаде заслужено внимание на високите постижения на българските жени учени и да стимулира повече малки момичета да преследват кариера в науката.

Програмата е предназначена за дами с българско гражданство до 35 години, които се занимават с изследвания в сферата на природните науки. Други необходими изисквания са те да бъдат докторанти или вече да са защитили докторска степен, както и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение. Всяка година кандидатурите по програмата се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от научната гилдия в страната. Победителките за 2024 г. ще бъдат обявени на официална церемония по награждаване през ноември.

Кандидатите трябва да изпратят своите заявления и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 30 април 2024 г.

Глобалната програма „За жените в науката" е отличила над 4100 жени учени в над 110 държави, имайки за цел да насърчи половото равенство в научните сфери и да увеличи броя на дамите в науката. В момента само 33,3%* от учените в света са жени, а само 4% от Нобеловите награди за наука са били присъдени на дами.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.