• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Работата от вкъщи и киберсигурността

Работата от вкъщи и киберсигурността

/КРОСС/ В последните месеци търсенията в Гугъл и други търсачки за коронавируса са се увеличили драстично, каза експертът по киберсигурност Георги Недялков. Дори са били регистрирани и домейни, свързани с Covid-19, за да бъдат използвани за кибератаки и злонамерени замисли. Пример за кибератака със социално инженерство е имейл съобщение, подписано от главен инспектор от СЗО, с препоръки за коронавируса. Друг пример е изпратен към транспортна фирма анализ за състоянието на транспорта при ограничения от коронавирус. Има и злонамерени мобилни приложения. Като това, което се нарича „Коронавирус". Според Георги Недялков работата от вкъщи е още по-незащитена по простата причина, че в компаниите се ползва корпоративна система за защита. А в дома - не.

Експертът коментира, че овладяването на системите не протича по един и същ сценарий, но предупреди за т.нар. "домино ефект".

"Може да разпространи последствията и щетите от един киберинцидент до трети лица, които на пръв поглед нямат нищо общо с таргетирания потребител или организация".

Седем прости стъпки препоръча киберекспертът Георги Недялков, за да бъдат домашните компютри защитени. Една от тях - винаги да актуализираме използваната от нас операционна система и антивирусна програма. И още - да не се сваля пиратски софтуер.

Една от важните препоръки на киберекспрта е да бъдат ползвани мениджъри на пароли.

Изпълняването на тези минимум изисквания не отменя риска от хакване на системите, докато работите от вкъщи. Но драстично намаляват риска от зловредни действия върху домашния компютър и служебните данни.

Към тези съвети наскоро Държавна агенция „Електронно управление" препоръча още винаги да архивираме файловете, да криптираме чувствителните данни. Ако ползваме домашна Wi-Fi мрежа, да разрешим достъпа само на хора, на които имате доверие. А сред простите правила са и това да не използваме лични имейл адреси за работа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.