• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Ройтерс: Българите се срамуват от наглостта на правителството

Ройтерс: Българите се срамуват от наглостта на правителството

/КРОСС/ Антиправителствените демонстранти издигнаха барикади в София в петък вечер по време на 30-ия пореден ден на протести в страната. Около 5000 протестиращи се събраха в центъра на българската столица, и въпреки дъжда, крещяха "Мафия!" и призоваха правителството на премиера Бойко Борисов да подаде оставка. Така започва статия на международната информационна агенция Ройтерс с обзор за протестите през нощта в петък.

"Митингите се проведоха в други пет града, включително централните Варна и Пловдив. Първоначално полицията е разпръснала демонстрантите и е премахнала лагерите, които са бяха поставени на три централни кръстовища в София. След премахването на палатките МВР увери, че движението е възобновено на "всички кръстовища, които са били блокирани" и че нови блокирания на движението в града няма да бъде толерирано.

В петък вечер, обаче, протестиращите блокираха отново три ключови кръстовища, използвайки улични мебели, пейки и кошчета за боклук. 12 души бяха задържани за кратко, съобщи полицията.

През изминалия месец хиляди хора участват в протести всяка вечер с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов, което е на власт от 2009 г. Основните обвинения срещу него са за корупция.

"Тук съм, защото ме е срам. Срам ме е от нашето законодателство. Срам ме от нашите управници, от тяхното поведение, от тяхната арогантност и наглост", каза протестираща в центъра на българската столица.

В сряда Борисов предложи да направи крачка назад, за да даде шанс на изпълнителната власт да издържи до законовите парламентарни избори през март 2021 г., но мнозинството му поднови подкрепата си за него още на следващия ден.

Протести се провеждат и срещу главния прокурор Иван Гешев. Недоволството срещу него избухна, когато тежко въоръжени специални части нахлуха на 7 юли в кабинетите на президента Румен Радев, - отявлен критик на управляващата партия", пише още Ройтерс.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кои българи се срамуват ? Тези,лежащи на Орлов мост ли ? Ма,тези мърши не са българи ,бе ! Тези, като не им харесва тук ,в България,бегом към чужбина -там ги чакат с отворени обятия !

15.08.2020 08:37:49

Анонимен

Спечелете изборите и управлявайте. Има предстоящи избори,никой не ги е отменял.Дотогава ще управляват други без значение дали ги харесвате.

10.08.2020 07:34:15

Анонимен

Според източник от Вашингтон, български политик и олигарх е разследван от Конгреса на САЩ (The United States Senate's Committee on Homeland Security and Governmental Affairs - HSGAS) за публична корупция чрез финансиране на американска лобистка компания със средства с неясен произход, които са предназначени за корумпиране на американски политици. През месец февруари на 2020 г. Международният отдел на FBI (International Corruption Unit) засича прехвърляне на големи суми пари към американската компания, за които има основателни подозрения, че отново са предназначени за влияние над американски политици. Във фокуса на разследването е българският политик и олигарх. Парите са прехвърляни от компанията Soda Communications Bulgaria към американската Blue Star Strategies. Във връзка с това разследване на Конкреса на САЩ има запитване от The Wall Street Journal към HSGAS: дали огромните суми пари към Blue Star са изплащани от полулярен български политик и олигарх? С Делян Пеевски се свързва компанията Дореко комерс, която имаше търговски договор с Юрий Гагарин и продаваше продукцията му. Собственикът ѝ от Британските Вирджински острови Doreco Limited си създаде и рекламната агенция Сода комюникейшънс през 2014 г., която веднага започна да обслужва Булгартабак. Дореко комерс е собственик и на Принт трейдинг - дружеството-инвеститор в печатница на медиите на Делян Пеевски и майка му Кръстева. Източникът изтъква още, че на фона на разследванията на САЩ и продължаващите 32 дни антиправителствени протести в България, оставката на българският министър-председател Бойко Борисов, свързван в САЩ с Делян Пеевски, е очаквана до дни. Цялата западна преса е залята с публикации, сочещи Борисов като нарицателно за политик и държавник, символ на корупцията и беззаконието в България и Европейския съюз (ЕС). Той е пример за това - какво всеки един имащ власт или стремящ се от тук нататък към властта не трябва да бъде и поради всичко това предсрочните избори в България ще станат скоро факт.

09.08.2020 18:03:09

Анонимен

Няма как за да ви е добре на вас, не че сте милион, останалите 7 милиона да страдат. Отделно, че половината от вашите избиратели не могат да четат и пишат.

09.08.2020 17:58:48

Анонимен

Ние сме българи и не се срамуваме от това правителство,защото го избрахме. Ние сме повече от един милион гласоподаватели.Каквото и да напише,който и да го напише,това няма да се промени.

09.08.2020 14:00:14

ТПП/тъпата пазарджишка путк./що ги върши?

ПОРЕДНИЯТ СКАНДАЛ!!!Вицепремиерът и външен министър – пазарджишката тъпа пу…, говореща английски като вожда й, Екатерина Захариева обмисляла оттегляне от българската политика .Тя се целила във висок пост в Европейската служба за външни отношения. Затова Упрaвитeлния cъвeт нa Бългaрcкoтo диплoмaтичecкo дружecтвo излезе със специална декларация по случая: Пo инфoрмaция oт EК, Захариева вeчe някoлкo мeceцa пoдгoтвя пoчвaтa зa урeждaнeтo cи нa виcoк пocт в Eврoпeйcкaтa cлужбa зa външни oтнoшeния. В тoзи нeин уcтрeм зa диплoмaтичecки нaзнaчeния ca увлeчeни и хoрa oт eкипa нa бившия прeзидeнт Плeвнeлиeв.

08.08.2020 19:37:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.