• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова: Видеонаблюдението ще бъде включено при самото начало на преброяването на бюлетините

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова: Видеонаблюдението ще бъде включено при самото начало на преброяването на бюлетините

/КРОСС/ До ЦИК не е достигала информация за подготвяни манипулации на изборния процес. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

На предстоящите избори ще има два вида бюлетини – хартиени и такива от машинното гласуване, които трябва да бъдат преброени от секционните комисии. Протоколът ще бъде един, но на различни редове ще се вписват резултатите от двата вида вота. Ще има общ сбор на всички действителни гласове на трети ред, обясни председателят на ЦИК.

Тя не пожела да коментира дискусиите около това по какъв начин да бъдат броени двата вида бюлетини. „В крайна сметка е важно решението на ЦИК, взето с мнозинство от 2/3“, заяви тя.

Решението на Цветозар Томов да напусне поста говорител на ЦИК е негово лично, допълни Нейкова.

„Не съм съгласна, че ЦИК трудно управлява изборния процес. Призовавала съм Обществения съвет да подпомага работата на ЦИК. Правят го по техен особен начин. ЦИК е мястото, където могат да дойдат, да направят предложения, които да обсъдим, и след това да ги представят по медиите. Всички наши заседания се излъчват онлайн, по-прозрачно от това няма накъде. Нека Общественият съвет да комуникира с ЦИК, защото те се чувстват като надзорен орган, но всяка теза има своите аргументи и в Комисията трябва да бъдат поставени“, заяви Нейкова.

Във всяка секция трябва да бъде технически възможно да се извършва видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане. Това е свързано с техническото осигуряване, което е ангажимент на Министерски съвет. С решение на МС е възложено на министъра на електронното управление. „На 1 март е сключен договор между министъра на електронното управление и „Информационно обслужване“ да осигурят над 12 000 мобилни устройства за обезпечаване на този процес“, заяви Нейкова.

Нейните притеснения в тази насока са от технически характер и са свързани с това дали ще има мобилна свързаност във всяка секция или възможност при цялото натоварване, специално разработената платформа да проработи нормално. Устройствата ще бъдат включени след края на изборния ден и при започването на преброяване на бюлетините.

Техническото осигуряване на видеонаблюдение е възложено на Министерски съвет, а условията и реда – на ЦИК.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.