• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Юлия Ненкова: Наложихме безпрецедентна санкция за близо 70 млн. на „Лукойл“

Юлия Ненкова: Наложихме безпрецедентна санкция за близо 70 млн. на „Лукойл“

/КРОСС/ В последните дни се наложи санкция, безпрецедентна за историята на КЗК, за близо 70 милиона на „Лукойл“. Готви се ново предложение за нова санкция, каза в BTV „Тази сутрин“ председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова. Моето участие за пръв път в медия е продиктувано от това, че в последни месеци се говореше как КЗК нищо не прави, не влиза по магазините и не санкционира. Това не е вярно, допълни тя.  По думите ѝ КЗК има обосновани предположения, че на пазара има картели.

Образувахме три производства за картел. Картел може да се докаже много трудно. Това е споразумение и се съгласува между отделни субекти на пазара, които договарят цени, разпределят пазари или други съгласно закона. Това е обмен на информация, която обаче не се извършва формално, а между веригите и отделните стопански субекти вербално. Те тази информация я крият. Вероятно картелиране има и в други сектори на икономиката, обясни Ненкова.

КЗК работи както по сигнали от Комисията за защита на потребителите, така и от Министерски съвет. 

Понеже повечето от политиците няма с какво да докажат собствените си качества, вечно някой е виновен – дали ще е КЗП или КЗК, по-рано беше КЕВР, толкова нескопосано беше уволнен председателя. КЗК не е нито Юлия Ненкова, нито някой друг. Това са 7 комисари, излъчени от различни политически сили, коментира Юлия Ненкова. По думите ѝ някои политици дори не знаели какъв е мандатът на КЗК.

В ЕС мандатът на регулаторните органи, специално КЗК, са в срок до 9 години, 12 години - в Германия , а в САЩ комисарите са безсрочни. Те са приравнени на магистрати и не се сменят, каза още Ненкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ох холандците от ING ще пропищят , отидоха им дивидентите на контролния пакет ...

23.03.2023 10:29:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.