• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Доц. Ивайло Найденов: На този, който ще наследи патриарх Неофит, ще му е много трудно

Доц. Ивайло Найденов: На този, който ще наследи патриарх Неофит, ще му е много трудно

/КРОСС/ През по-голямата си част от живота срещах Негово светейшество патриарх Неофит в едно академично общество, каза в студиото на БНТ "Денят започва" доц. Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На предела на промяната той поема трудната задача да бъде ректор на Духовната академия - една институция, която тогава е много интересна, защото през 50-те години по политически причини Богословският факултет става Духовна академия. Той пое това тежко бреме и успя да преведе Духовната академия отново в статут на Богословски факултет и това е неговият голям принос за нашата образователна институция, обясни доц. Найденов.

Той припомни, че патриарх Неофит преподава църковна музика и пеене през 70-те и 80-те години в Духовната академия.

Според доц. Ивайло Найденов на този, който ще наследи патриарх Неофит, ще му е много трудно:

Моята вяра и упование е в това, че сегашната генерация в Светия синод живее в различно време. Патриарх Неофит наследи един Свети синод, които носеше раните на разкола и труден за управляване. Сега имаме Свети синод от сравнително млади хора от една генерация и ако неговият наследник не може да възпълни всички тези негови качества от музикалност и артистичност до каквото вземете, то тогава би могъл да разчита на съборността, тоест като екип да работи Светият синод. Това пожелавам на следващите, това е шансът, защото наистина след Дядо Неофит е трудно, заключи доц. Найденов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.