• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

България чества Деня на независимостта

България чества Деня на независимостта

/КРОСС/ Днес България чества Деня на независимостта. На 22 септември 1908 година, в старата столица Велико Търново, княз Фердинанд обявява независимостта на страната. В манифеста той пише:

"Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на народа ми, такава е неговата воля - да бъде, според както той иска".

По традиция тържествата започнаха във Велико Търново от рано сутринта в църквата "Свети 40 мъченици", където преди 114 години е прочетен манифеста, с който княз Фердинанд обявява страната за свободно и независимо царство. По-късно този манифест беше прочетен отново от Великотърновския митрополит Григорий. Той освети и бойните знамена на Националния военен университет, както и на всички държавни институции.

Празничното шествие стигна до историческия хълм Царевец, където монифестът от 1908 г. беше повторно прочетен. След това с военен ритуал беше издигнато националното знаме. Бяхо поднесени и венци и цветя в знак на признателност пред пирамидата на независимостта. Отново след 2 години заради ковид пандемията много хора се включиха в честванията.

В официалните чествания се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова. В словото си от хълма Царевец тя заяви, че независимостта принадлежи само на силна държава, на държава със силни институции и на хората, които управляват тези институции.

Илияна Йотова коментира и актуалната тема с частичната мобилизация в Русия като заяви, че президентската институция следи внимателно ситуацията там, а държавният глава Румен Радев трябва да реши дали да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

"Очевидно е, че санкциите са средство, но то не е достатъчно. Според мен час по-скоро трябва да се съберат всички възможни формати на тема "Сигурност", както в рамките на ЕС, както и на Съвета на Европа - това е по-голямата институция, независимо, че Русия излезе от този формат, така и на световно ниво. Путин трябва да бъде спрян, опасността е към целия континент. България може да има много водеща роля в този процес като страна от Източна Европа, като страна, която има и своята история, спецификите на тази история, може да бъде посредник в тези преговори. Може да предложи смели решения на европейско ниво, за да се избегне ескалацията на напрежението, към което очевидно отиваме", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тържествата във Велико Търново продължават през целия ден, като кулминацията ще е тържествената заря-проверка в 19:30 часа, когато се очаква и служебният премиер Гълъб Донев да приеме почетния строй на НВУ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.