• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Николов: България има възможност да плаща в рубли за руски газ, но това крие рискове

Николов: България има възможност да плаща в рубли за руски газ, но това крие рискове

/КРОСС/ България има техническа възможност да плаща в рубли за руски газ, но това крие рискове. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

По думите му „Булгаргаз“ и в момента спазва всички клаузи по договора си с „Газпром“, но не и „Газпром“.

„Имаме техническа възможност да плащаме в рубли, но ако всички други детайли са по нормален начин и „Булгаргаз“ не се подлага на риск. „Булгаргаз“ има задължение - чисто търговско, да заявява съответните количества от договора. Това се прави с една цел - България да запази позицията си на лоялен и дългосрочен партньор. Благодаря на екипа на Българския енергиен холдинг и на всяко едно дружество под шапката му. Всички управителни органи имат оперативна свобода да взимат решения“, поясни енергийният министър.

През страната ни продължава да се доставя руски газ за редица европейски страни, подчерта министър Николов.

Енергийната система разполага с достатъчен ресурс, за да няма чувствително поскъпване, заяви Александър Николов. Изключително важни за енергийната сигурност на страната ни са интерконекторът с Гърция и терминалът за втечнен газ в Александруполис, откъдето ще страната ни ще получава газ от Азербайджан и втечнен газ от САЩ. Детайлите от коя и чрез коя компания го купуваме засега не стават ясни.

2/3 от доставките на синьо гориво у нас отиват за топлофикациите. От 1 юли се очаква сериозно поскъпване на парното и топлата вода, прогнозира Александър Николов. Той предположи, че скокът ще е с над 20%.

КЗК би следвало да има доста по-широк експертен потенциал във връзка със засилената необходимост от контрол на пазара на горива, особено в момента, смята енергийният министър.

Той заяви, че може да подаде оставка във всеки един момент, ако това бъде поискано. „Ангажиментът, който съм поел, е да си върша работата максимално добре. От там нататък политическите решения се обсъждат на друго ниво“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какви точно рискове крие? Да ни се разсърдят американците?

24.05.2022 18:02:41

Анонимен

Как така Русия е рискова страна за България, а не е за Германия и Италия? В името на чуждопоклоничество все повече стават явни политическите ни демагози. Вината за спрения газ от Газпром да не се изнася навън, ами си чисто наша. Просто не сме си платили. Още повече, за да се прикрие сме щели да питаме ЕС да ни разреши да купуваме с рубли. Е каква суверенна държава сме при защита на интересите на нашата икономика. Затова никой няма да инвестира у нас, защото решенията са чужди, а не на българското правителство.

23.05.2022 09:49:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.