• 20 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8196
 •  GBP / BGN 2.3158
 •  CHF / BGN 2.0575
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 32°C

Министър Николов: Демографската политика трябва да е национален приоритет

Министър Николов: Демографската политика трябва да е национален приоритет

/КРОСС/ „Независимо от динамичните темпове на развитие на дигитализацията и технологиите , без никакво съмнение хората са основният ресурс, с който трябва да бъдат съобразени политиките във всички сфери. Ето защо демографската политика трябва да е национален приоритет". Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов при откриване на форума "Демографското бъдеще на България. Инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал".

„Министерството на икономиката и индустрията работи за задържане на хората в България чрез разкриване на нови работни места и стимули за развитие", каза министър Николов. Той допълни, че МИИ има ангажимент и да насърчи завръщането на наши сънародници от чужбина. „Когато институциите и бизнесът обединим усилия, ще успеем да убедим и младите хора да се връщат в България", заяви д-р Николов.

„Във времена на дефицит на кадри, страната ни трябва да съумее да развива и инвестира в максимална степен в капацитета на наличния и бъдещия човешки капитал", подчерта още министърът. По неговите думи преодоляването на регионалните неравенства в икономическото развитие са ключови за демографското съживяване на страната ни.

Д-р Петко Николов обяви, че провежданите от Министерство на икономиката и индустрията политики целят привличането на чуждестранни инвеститори и създаването на условия за бизнес в по-малките населени места като мярка срещу демографската криза. По думите му това включва създаване на индустриална екосистема, чрез изграждане на индустриални паркове в цялата страна. Министърът припомни, че един от основните проблеми, с които инвеститорите в България се сблъскват, е именно липсата на квалифицирана работна ръка.
Той съобщи и че в средносрочен план се обмислят активни програми за дуално образование, насочени с приоритет в райони, в които има необходимост от създаване на нови работни места и в такива, които променят икономическия си профил.

Министър Николов акцентира на факта, че почти две трети от малките и средни предприятия са разположени в пет от големите градове на България, а 42% от общата добавена стойност на произведената продукция е генерирана в София. Д-р Николов допълни, че най-слабо развит е Северозападният район с дял от 5,6% от общата добавена стойност.

Във форума, организиран от в. „Стандарт" и посветен на демографското бъдеще на България, присъстваха икономисти, преподаватели, учени, представители на синдикатите, министри и политици. Сред тях бяха социалният министър Ивайло Иванов, министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, деканът на Медицинския факултет в СУ проф. Любомир Спасов, зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов и др.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Абе, не знам. Правителството ни е*е 24/7, 365 дни, но това не плодоноси, точно обратното. Така, че точно това сборище от пендели и абажури да говори за демографска политика, е мьеко казано, непродуктивно.

30.05.2024 14:59:33

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.