• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Николов призна: Ще плащаме с 40% по-скъп газ, ако не купуваме от Русия

Николов призна: Ще плащаме с 40% по-скъп газ, ако не купуваме от Русия

/КРОСС/ Замяната на руски газ с алтернативен ще увеличи цената на синьото гориво най малко с 40%, това обяви енергийният министър Александър Николов. Той е извикан в енергийната комисия към парламента, за да отговаря на актуални въпроси.

"Цената зависи от пазарния контекст, но към момента в най-добрия сценарий означава поскъпване с около 40 процента, ако се замени цялостното количество газ от "Газпром експорт", посочи Николов.

На въпрос дали има риск за спиране на доставките на природен газ от Русия, енергийният министър отговори, че с оглед настоящата обстановка известен риск наистина съществува.

В съществуващите договори не е посочено изрично, че плащането на доставките на природен газ от "Газпром експорт" ще става в рубли. Освен това решението на българската страна ще бъде изцяло в унисон с решението на Европейския съюз, каза още министърът на енергетиката.

Той посочи, че една от алтернативите е през трасето за доставка на газ от Азербайджан. Има и трасета за доставка на природен газ от региона. Останалите алтернативи са свързани с терминали за втечнен газ от Гърция и Турция и доставката оттам. С турската страна са инициирани разговори и относно доставка по съществуващите трасета. Освен това се водят разговори и с Хърватия, за да може да се реализират суапови сделки, при доставка на втечнен газ там.

По отношение на строителството на интерконектора Гърция-България, министърът увери, че междусистемната газова връзка ще бъде готова на 1 юли тази година.

Николов коментира по БНТ, че не се притеснява за доставките на нефт и нефтени продукти, тъй като собственикът на рафинерията ни в Бургас е регистриран в Швейцария, независимо че зад него стои руската петролна група "Лукойл".

"Няма място за паника и нагнетяване на напрежение в обществото”, допълни Николов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Може да боли, но е приятно според българските управници. Защо вече никой не говори за пазарна икономика, а за само политически действия.

06.04.2022 21:13:26

Анонимен

А бе, глупак. Вие наистина май не сте в час. Схемата за плащане е проста: плащатае в евро или долари в Газпромбанк и руската банка веднага праща парите на Московската валутна борса, купувайки с еврата или доларите рубли, които постъпват по сметка на Газпром. Доларите и еврата заминават където руснаците си решат. Питам, какво трябва да се направи на този чиновник, който с поведението си ме накара да плащам 40% по скъпо основно гориво и суровина за жизненоважни продукти, в основата на производствената верига, при положение, че е можел да го предотврати. Унисона с ЕК няма да плати сметките, ние- народът ще ги плащаме. И не се заблуждавайте, че няма да потърсим сметка на чиновника. Изобщо не се заблуждавайте.

06.04.2022 17:47:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.