• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Министър Александър Николов: Към момента проблем с количествата на горивата у нас няма

Министър Александър Николов: Към момента проблем с количествата на горивата у нас няма

/КРОСС/ Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с контекста на геополитическата ситуация. Ще бъде разгледана възможността за удължаване на компенсациите за бизнеса. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му това ще бъде обсъдено вицепремиера Асен Василев.

Според Николов няма причина да се очаква повишение в цената на електроенергията след отпадане на наложения мораториум. „Всички възможни инструменти ще бъдат приложени, за да няма поскъпване към крайните потребители", заяви той. Евентуално удължаване на мораториума е решение на НС, с което министерството ще се съобрази, допълни министърът.

Според Николов добра идея би било и въвеждането на диференцирана ставка за тока и подкрепа за наистина нуждаещите се. „Тази идея би била добра особено като дефиниция за енергийна бедност. Подпомагането трябва да е точно и ясно, за да има необходимия ефект", каза още той.

Във връзка с опашките по родните бензиностанции и паниката с количествата на горивата, Николов коментира, че към момента проблем с количествата на горивата у нас няма. „В средносрочен и дългосрочен план хипотетично е възможно цената на горивата да надскочи и 3 лв. за литър. При прекратяване на конфликта в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се необходимото, за да не се стига до допълнителен ценови скок", заяви енергийният министър.

Таван на цената на горивата се обсъжда.

Относно искането на ПП ГЕРБ да бъде освободено гориво от Държавния резерв, Николов заяви, че подобно настояване е неоснователно. „Не сме в ситуацията, в която трябва ада се използват държавните резерви. Не е необходимо да се освобождава резерв, количествата са достатъчни", категоричен бе той. Опитите да се нагнетява напрежение, когато се обяснява, че е необходимо да се освобождава резерв, при положение, че не е необходимо, се нагнетява напрежение в обществото, подчерта енергийният министър.

Александър Николов коментира още, че доставките на газ към страната ни са нормални. „България няма да остане без природен газ. Изследваме всички алтернативни доставчици и трасета, има варианти да бъдат избегнати рискове", увери той.

Николов препотвърди информацията, че България ще изгражда допълнителни ядрени мощности. „Такава ще бъде изградена в АЕЦ „Козлодуй". Но стари реактори няма да бъдат възобновявани", обясни той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Кирето от ЛГБТ

България ще затвори пристанищата си за руски кораби, обяви транспортният министър Николай Събев . . . . Альо Русенския Буда с нито една гънка под черупката . . . . . Ами с какво ще идва нефта бе Галфон . По 'Еконт' ли ще го пращат или бензина да стане 10 лв. литъра ! . . . . При руснаците все ще се намери една ракета, която да те прати на небето с всичките ти откраднати милиони .

06.03.2022 11:39:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.