• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Георги Ангелов: Да се създаде фонд за отчуждаване на зелени площи в София

Георги Ангелов: Да се създаде фонд за отчуждаване на зелени площи в София

Мораториумът за строителство в зелените площи трябва да се върне, докато се намери законодателно решение, смята кандидатът за народен представител Николай Николов

/КРОСС/ Предлагаме промяна в общия устройствен план и при приемане на националния бюджет и на бюджета на общината да бъде създаден фонд за отчуждаване на частните терени, които са част от зелени площи и зелените клинове в София. Това каза Георги Ангелов, кандидат за народен представител от „БСП за България" от 23 МИР, по време на среща с граждани в Южния парк, посветена на запазването на зелените площи. В нея участваха Николай Николов, Теодора Овчарова, Нора Дянкова и Ивайло Маринов, които също са кандидати за народни представители от „БСП за България" от 23 МИР.

„Управляващите заложиха крайно недостатъчните 12 млн. лева в бюджета на София за 2020 г. за придобиване на земя, която е частна собственост. Но дори тази сума не беше изразходвана по предназначение, а едва около 7 млн. лева от тях. Тези средства са използвани само за отчуждаване на терени по трасета, които са свързани с изграждане на метростанции", обясни Ангелов.

По думите му другият парадокс е свързан с опазване на зеленината в София. „В общия устройствен план управляващите са заложили възможност да се строи в част от зелените територии. Не говорим за монолитно строителство, а за изграждане на спортни съоръжения, тенис кортове и други. Но това отново е в разрез с разбиранията, че парковете трябва да са изцяло в полза на гражданите и не трябва да има ограждения", категоричен е социалистът.

„Отпадането на мораториума за строителство в зелените площи, които беше със срок 15 години, породи много проблеми", заяви от своя страна Николай Николов.

По думите му един от основните въпроси е защо в продължение на толкова много години Столична община не е решила проблема с частните парцели във всички зелени площи, не само в Южния парк. „За мен най-чистото решение е отчуждаване или изкупуване. Отчуждаването обаче е насилствено, а изкупуването е договорка със собственика или съответната институция", обясни Николов.

„Столична община отпуска за 2021 г. 8 млн. лева за отчуждаване, но тези средства са крайно недостатъчни. Само в Южния парк говорим за 200 млн. лева, което означава, че общината няма как да се справи без помощта на държавата", категоричен е Николов.

Николов заяви, че трябва да се намери законодателно решение на този проблем. „Но докато това стане, мораториумът трябва да се върне", каза той.

„Частните имоти в Южния парк са около 200 и няма яснота какво ще се случи с тях. От години Столична община не успява да се справи с този проблем и сега сме поставени пред реалната възможност в парка да започне да се строи", заяви Теодора Овчарова.

Според нея, това, което може да се направи, е да се увеличи бюджета на Столична община или да се отпуснат пари от държавния бюджет. „Държавата трябва да се включи с помощ - дали ще е с финансови средства, или законодателни промени. Задължително е да се работи не само на ниво Столична община, но и на държавно ниво", добави тя.

„Южният парк да остане такъв, какъвто е", категорична е Теодора Овчарова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

и за Варно -Морска градина!

30.03.2021 17:02:44

Susan Benson

Здравейте дами и господа, нуждаете ли се от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм заемодател, а също и финансов консултант. Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове заемни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация ни пишете по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или изпратете ми съобщение директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор в един миг. Ние сме всеобхватна компания за финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да постигнете всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин. Ето няколко причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем; * Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде. * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете. * Бързо директно финансиране - Получете кредита си в рамките на 24 часа след одобрението. * Гъвкав лихвен процент - достъпен лихвен процент от 3%. * Високи цени на одобрение * Гъвкаво погасяване - получавате шанса да изберете дата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1-30 години. * Лесно онлайн приложение. * Персонализирани насоки и експертиза. * Няма скрити такси Не губете възможност поради липса на средства. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем с кредит, защото сме помогнали на много хора и организации, които са били изправени пред финансови затруднения по целия свят За повече информация относно нашата оферта за заем, изпратете ни искането си за заем чрез този имейл адрес sunshinefinancialgroupinc@gmail.com или на WhatsApp чрез +447903159998 Посредниците / консултантите / брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. В пълна увереност ще работим заедно в полза на всички участващи страни.,,

30.03.2021 16:37:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.