• 27 Фев 2024 |
 •  USD / BGN 1.8023
 •  GBP / BGN 2.2877
 •  CHF / BGN 2.0489
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 16°C

Заместник-министър Николов разговаря в Париж с водещи световни производители в ядрената енергетика

Заместник-министър Николов разговаря в Париж с водещи световни производители в ядрената енергетика
Той участва в Световното ядрено изложение във френската столица

/КРОСС/ Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов участва в Световното ядрено изложение, което се провежда на всеки две години в Париж и обединява водещите сили в областта на ядрената енергетика. Диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй", бъдещите проекти за развитие на нови ядрени мощности в България, възможностите за обучение и практика на български студенти по ядрена енергетика в реална среда при водещите световни производители - това бяха сред основните теми на разговорите на г-н Николов във френската столица.

С президента на Уестингхаус Патрик Фрагман бяха обсъдени доставките на свежо ядрено гориво за 5 блок на АЕЦ „Козлодуй". Заместник-министър Николов запозна своя събеседник с напредъка във връзка с намерението на нашата страна за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй".

Енергийната политика на България бе централна тема на разговора на г-н Николов с главния изпълнителен директор на EDF Люк Ремон. Компанията има желание да участва в българските проекти за развитие както на ядрената енергетика, така и в областта на възобновяемите източници и системи за съхранение на енергия, потвърди той пред българския заместник-министър. В рамките на разговора бе постигната договореност за обмяна на данни и опит между ядрените оператори на двете държави.

Фраматом е заинтересована от участие в бъдещите конкурси за доставка на оборудване извън ядрения остров за 7 и 8 блок, които предстои да се изграждат на площадката на АЕЦ „Козлодуй". Това стана ясно в разговора на г-н Николов с главния изпълнителен директор на компанията Бернар Фонтана. Френската компания има готовност да сключи договори с български университети, които имат ядрени специалности, за обучение на експерти в своята едноименна академия.

Във френската столица зам. министър Николов участва и в годишната среща на държавите от Ядрения Алианс, където централна тема на обсъждането бе Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Участниците в Декларацията се ангажират да предприемат действия на национално равнище, за да гарантират, че техните АЕЦ се експлоатират отговорно и в съответствие с най-високите стандарти за безопасност, устойчивост и сигурност. България се присъедини към Декларацията с решение на Министерския съвет от последната седмица. Предстои тя да бъде официално представена в рамките на СОР-28 в Дубай.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Че какви водещи са изброените? Водещи са руснаците. Три класи след тях са останалете. И не е въпрос само на владеене на определена технология, а и в способността( при обезпечено финансиране) да строят бързо и качествено. Като стана дума за финансиране, пак същите агресори бяха предложили и изгодно финансиране. Може и да е имало елемент на геополитика, но техните предложения винаги са били най-изгодни, като качество, цена, срокове, поддръжка. Ама, оставам с впечатлението че на нас не ни трябва евтино и добро. Ние сме солидарни демократи ( това е синоним на лишени от суверенитет идиоти)

02.12.2023 10:01:44

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.