• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Александър Николов: Отдавна трябваше да сме се подготвили да си получим недоставения руски газ

Александър Николов: Отдавна трябваше да сме се подготвили да си получим недоставения руски газ

/КРОСС/  Най-важното по време на четворната коалиция и при посещенията в САЩ беше как да се направи българската енергетика по-независима. Това, което заварихме, е нещо, което е валидно последните 30 години, а именно зависимост от ядрено гориво - 100% руско, зависимост от природен газ - над 90% руски, зависимост от петрол и петролни продукти - между 70 до 100%. Това каза бившият енергиен министър Александър Николов в предаването „120 минути“ по бТВ.

Според него сега е хубаво да се сравнят финансовите резултати в АЕЦ „Козлодуй” като основни дейности през 2022 г., преди 2021 г. и сега.

„Тези почти монополни структури създават много удобно влияние в България и създават много огромни печалби, които печалби лесно могат да бъдат използвани за пазаруване на всичко - от административни органи през политически лица, партии, медийно влияние”, каза Николов.

Той коментира и обвиненията срещу него заместника му Данаил Николов и бившия шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов от страна на прокуратурата за това, че са причинени на вреди на държавния газов доставчик в размер на 88 млн. лв. Николов и Йоцов пък са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.

„Булгаргаз” работи по съществуващ договор, който е по швейцарско право. За да се ощети „Булгаргаз” по начина на регулация на работа под КЕВР, се изисква тези 88 млн. лева да бъдат доказани или като пропусната полза, или като нанесена вреда, а не като хипотеза на отказано количество по търговски договор”, каза Николов.

По думите му, когато ни е спрян руския газ, България е останала най-конкурентният пазар в Европа като цена. „В момента страната ни плаща най-високите цени на природен газ в Европа”, каза Николов.

Той подчерта, че не знае кой е подателят на сигнала, тъй като „прокуратурата предявява обвинение без материали”.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Славка Пенева

Неизбежно е българската енергетика да стане независима, да не е само Русия на този свят. Имаме Америка, Азербайджан и т.н. Този пазар ще стане доста конкурентен, което ще доведе и до намаляване на цената, и всички знаем, че щом войната отмине, всичко ще тръгне надолу.

15.02.2023 10:51:04

Анонимен

Ами глупак, разликата между цените, на които е купуван газ след саботирането на текущия договор и цените по договор с Газпром, умножено по недополучените по същия договор количества ти е точно цифрата на порпуснатите ползи. Към това можеш да прибавиш и неуктойките, които Газпром ще си поиска и арбитража ще му присъди.

13.02.2023 16:08:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.