• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Д-р Гергана Николова:Сега имаме и скарлатина, и варицела, и грип, и COVID-19

Д-р Гергана Николова:Сега имаме и скарлатина, и варицела, и грип, и COVID-19

/КРОСС/ Ограниченията заради пандемията от COVID-19 изместиха пика на доста от заболяванията и сега имаме от всичко по много. Имаме и скарлатина, и варицела, и грип, и COVID-19, и други респираторни инфекции. Това каза общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Скарлатината не е типична за пролетния сезон, а за есенно-зимния, уточни тя.

По думите й в момента лекарите имат доста работа. „Имаме доста болни деца пред кабинетите, наистина е много  тежко да се работи. Всяко едно остро заразно заболяване започва с висока температура, болка в мускулите и ставите и болка в гърлото. При скарлатината се появява специфичен обрив по езика - т.нар. „ягодов" и „малинов" език. Но в първите 12 часа, докато се проявят симптомите, е трудно да се диагностицира това заболяване. Нещата не са толкова лесни и прости, колкото изглеждат в интернет", подчерта тя.

Доктор Николова препоръча да се ваксинират децата срещу варицела. „В момента тази ваксина е препоръчителна. Поставяме я. Не е късно и да се постави, ако детето е било в контакт със заразени", обясни д-р Николова и допълни, че това става до петия ден от контакта. Дори детето да се разболее, то прекарва болестта много по леко, категорична е тя.

Варицелата е заболяване, което се причинява от вирус. „А тези заболявания не се лекуват с антибиотици. За тях има противовирусни медикаменти. Те са специфични и повишават имунната защита. С антибиотик лекуваме само скарлатината, но тя се причинява от бетахемолитичен стрептокок и няма нищо общо с вирусите", обясни още д-р Николова.

Издаването на електронни рецепти не означава, че те могат да бъдат получени дистанционно от пациентите, заяви тя. Това става едва след снемане на статуса на пациента. „Не може да изписваме рецепти, няма значение по какъв начин, без да сме ви прегледали", подчерта общопрактикуващият лекар.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.