• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Корнелия Нинова: Оптимист съм за състоянието на партията и за предстоящите избори

Корнелия Нинова: Оптимист съм за състоянието на партията и за предстоящите избори

/КРОСС/ Има нови хора и нови имена в нашите листи, но има и много партийни хора, които са доказали своите качества ,каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице" по бТВ. „Иво Христов пожела сам да напусне парламентарната група. На господин Кадиев предложихме трето място в София, но той отказа."

Предстои ни да подпишем споразумение за подкрепа с още пет формации - 3 партии и две граждански сдружения, обясни Нинова. „Досегашният широк формат на лявата коалиция, плюс допълнително пет."
Вътре в БСП няма напрежение, категорична е Нинова. „Партията е мобилизирана за тези избори, резултатите от социологическите проучвания показват, че имаме ръст. Така че аз съм оптимист и за състоянието на партията, и за предстоящите избори".

В 46-то НС показахме, че сме диалогичната партия, партия която дава конкретни решения и мисля, че хората одобряват това поведение, така си обяснява Нинова растежа на подкрепата към БСП. „Хората искат да опитат нещо отново ново и оттам идва пък подкрепата за „Продължаваме промяната". Определено формацията е дясна, либерална. Определението „леви цели с десни средства" е безсмислено".

Държавата има своето много важно място в икономика, в енергетика, в ключови сектори в България, смята Нинова. „Това е лява политика - държавата да има роля в важни, стратегически сектори".
Готвим се с един антикрирзисен пакет с конкретни мерки за първите 100 дни и готвим проекто-бюджет за 2021 г., допълни Нинова. „Цените в момента са въпрос на въпросите и как държавата да помогне на икономиката и на домакинствата да минем през тежката зима. Обсъждаме тези мерки с браншови и синдикални организации, защото нямаме никакво време."

За задържане скока на цените има няколко конкретни възможности, ние проучихме практиките в Европа. „Например намаляване данъците на енергоносителите, при нас това е ДДС. Намаляване на ДДС на храните от „малката кошница". Осигуряване на определено количество киловат час електроенергия на енергийно слаби семейства. Осигуряване на енергиен фонд, където да се събират част от свръхпечалбата на производителите на ел. енергия, като тези пари отидат в помощ на домакинствата и на малките предприятия. Сега е време да седнем и да разговаряме по тези въпроси, а не когато се съберем в края на ноември в парламента."

Предварително не сме разговаряли с партии и формации, но сме готови във всеки момент, когато и те са готови да седнем и да разговаряме, допълни Нинова. „Предизборни споразумения няма да сключваме."
Зелената сделка не може да стане на прекомерната социална цена, която най-бедна България да плати, заяви Нинова. „Ние сме за удължаване срока на работа на „Мариците" и този въпрос трябва да бъде представен пред Брюксел. Ние сме за развитие на ядрената енергетика - това е алтернативата, това е бъдещата заместваща мощност, която може да компенсира затварянето някога на „Мариците".

Имаме готовност, но това би било грешен подход - така отговори Нинова на въпрос на водещия дали, ако им бъде връчен мандат, могат да съставят правителство. „Ние няма да поставяме предварително условия кои ще са министрите. Първо искаме да разговаряме за програма на правителството, а след това да обсъдим кои ще са министрите, които да се справят с тази задача."

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.