• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Димитър Дъбов: Корнелия, дори сама да е затворена в стая, ще намери с кого да се скара

Димитър Дъбов: Корнелия, дори сама да е затворена в стая, ще намери с кого да се скара

/КРОСС/ - Г-н Дъбов, как оценявате изборните резултати на БСП?
- Те трябва все пак да се разглеждат в контекста на всичко, което се случи в изборния ден. Когато говорим за БСП, аз бих казал, че това е един срамен, позорен резултат, който нашата партия през последните 75 години не е постигала. Продължава свободното падане на партията, при това с много ускорени темпове. От 4 април досега ние продължаваме да слизаме надолу. Ако се предположи, че са участвали около 3 милиона българи в изборите и ние имаме под 14 процента, това означава, че би трябвало да имаме под 400 хиляди гласа при 480 000, които имахме на 4 април. Така широко прокламираната от Корнелия Нинова широка лява коалиция всъщност постигна резултат, обратнопропорционален на широко ляво. Напротив - става дума за малко и невзрачно участие на тези избори.

- Защо ръководството на БСП прати бивши министри от старата номенклатура, а не, например, млади хора, които не са били във властта по време на прехода, за да преговарят за съставяне на кабинет?
- В политиката, а и в живота, хората не трябва да се делят на млади и стари, а на знаещи и незнаещи. В дадения случай не виждам някакво притеснение да бъдат изпратени опитни политици. Друг е въпросът защо ръководството на партията се държи така, сякаш всичко зависи от нас, а не като трагично загубила изборите. В сравнение на ИТН или на „Продължаваме промяната, поведението на БСП в тези преговори е доста нагло и необяснимо като амбиции.

- Не е ли обаче „столетницата" именно златният ключ за гласуването на редовно правителство?
- Да си четвърти на изборите и да паднеш от 80-90 депутати на 26, не е обяснимо да се държиш по този начин. По-скоро това прилича на изнудване. Ситуацията е такава, че макар и за кратко, трябва да бъдат направени правителство и някакъв бюджет. Преговарящите партии имитираха разбирателство на 100% около политиките, които обсъждат. В същото време те говориха толкова общи неща, че извадиха всякакви конкретики, за да няма спорове. Всичко това ни се представя като „голяма загриженост" и „постигнати резултати". Повечето граждани в България сигурно са останали с впечатлението, че все пак се водят някакви паралелни преговори и задкулисни договорки, които са свързани с позициониране във властта. Главната цел на Корнелия Нинова е да бъде на някаква позиция, да обещава и да залъгва структурите. Имаме състояние на партия, в която председателят е подал оставка. Когато прибегнеш към подобен акт, нещата би трябвало да приключат, а не да водиш преговори за правителство и да говориш как конгресът на трябвало да констатира оставката. Нинова повече не може да играе за лидер на БСП. Тя, както и хората около нея, са длъжни да знаят тези неща. В момента се жонглира с 26 депутати, играе се с обещания към структурите за назначаване на областни, зам.-областни управители, шефове на предприятия и т.н. Върви едно голямо залъгване, което не се приема много добре от хората. Такава е ситуацията в БСП.

- Какви са вашите наблюдения - как приемат избирателите на „столетницата" факта, че се готви да управлява с „градската десница" и ще доведе ли допълнително до отлив на още хора от „червения" електорат?
- Това изглежда странно. Дали БСП ще подпише с „градската десница", или с партньорите й от ГЕРБ в ЕНП, е едно и също нещо. Членовете и симпатизантите трудно ще приемат, че до вчера се деляхме на „ляво" и „дясно", а изведнъж три либерални и десни партии се опитват да работят с една социална формация. Аз не мога да си представя хората от „градската десница" как ще приемат идеите на Корнелия Нинова болниците да не са търговски дружества или пък тя да стане председател на парламента. Освен това, за мен е много важно каква ще бъде нашата позиция при предлагането и приемането на бюджета, какъв ще бъде той и ще можем ли да отстоим нашата линия по отношение на социалната област, където става дума за заетост, заплати и пенсии. Това са кардинални въпроси за съществуването на партията по-нататък. Всичко изглежда толкова противоестествено, че ми е трудно да си представя. В подобна ситуация, да влезеш в управлението, след такъв размазващ резултат, е крайно себично - всичко това се прави заради Корнелия Нинова.

- Кои ще бъдат подводните камъни в следващия парламент и в евентуално редовно правителство, Корнелия Нинова готви ли отмъщение срещу Румен Радев и ПП със спъване на законопроекти?
- Корнелия Нинова търси позициониране и през следващите дни ще стане ясно какво точно търси, когато се проведат разговорите на лидерско равнище. Познавайки характера на лидера в оставка на БСП, давам й 3 месеца най-много, за да взриви обстановката около себе си. Корнелия Нинова, дори сама да е затворена в стая, ще намери с кого да се скара.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Подкрепата за БСП е благодарение на Нинова и хората около нея .А такива като този...отблъскват избирателите .Успех на екипа на Нинова !

06.12.2021 14:45:49

Анонимен

Разбираемо е защо защитава тезата за опитните, макар и стари пишман политици. Останалото са глупости. Спада в резултатите не се дължи само на работата на Нинова, а и на общите нагласи. Резултатите са такива каквито са, а срамен беше момента, когато участваха в крадливата тройна коалиция и накрая БСП плати сметката. Сега политик е мръсна дума и често с основание. Хората са разочаровани и търсят нови хора, които биха могли да защитят интереса им. В предизборната кампания БСП малко нескопосано се опита да направи именно това. И когато се анализира спада, не може това да се прави извън контекста на загубата на гласове и на останалите партии.

06.12.2021 08:31:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.