• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Корнелия Нинова: Президентът предаде социалистите и с връчването на мандата се опита да си ги върне

Корнелия Нинова: Президентът предаде социалистите и с връчването на мандата се опита да си ги върне

/КРОСС/ „Връчването на третия мандат на БСП бе опит на президента Радев да си върне подкрепата и симпатията на българските социалисти, които предаде – така го разчитам извън политкоректния отговор.  Политиките, които провежда служебният кабинет, много се различават вече от това, което българските социалисти изповядват – и като идеология, и като политика“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „120 минути“ по bTV.

Нинова посочи закупуването на новите осем F-16, нежеланието на президента да наложи вето на решението за изпращане на оръжие за Украйна, което БСП изпрати в Конституционния съд, както и масовите уволнения на социалисти в цялата страна, като част от политиките на президентството, които се различават от политиките, които социалистите изповядват. 

„Масовите уволнения на социалисти в цялата страна – такава чистка не е имало. Спомням си в началото огорчението на едно младо момиче Деси от Търговище – беше си качила в социалните мрежи снимка как разлепя плакати на Румен Радев и Илияна Йотова и агитира за тях, и в другата половина – заповедта и за уволнение от работа без мотиви. Когато си работил, тичал, правил кампания, а след това те уволняват от работа без причина – тези хора се чувстват огорчени. И ако са един или двама – добре, но това беше масова чистка“, посочи лидерът на БСП.

„Днес чух вицепрезидентът Йотова да казва „Имаме проблеми с ръководството на БСП, но нямаме със социалистите“ – напротив, вече има дълбок разлом между президентската институция в лицето на двамата и българските социалисти. Именно заради тези политики, които коренно противоречат на това, в което ние сме се клели, работили – а именно за мир, социална политика. Три милиарда за нови самолети и замразяване на доходите на хората в тази тежка криза, нежеланието да се внесе бюджет, да се вдигне минимална заплата“, каза Нинова и допълни, че вижда опит от страна на президента да си върне подкрепата на българските социалисти.

„Не е без значение, ако рейтингът ти пада с 10% за няколко месеца – той е човек със самочувствие и едва ли това не го впечатлява“, добави лидерът на БСП по отношение на Румен Радев.

„Слушах анализатори, мъдреци, всякакви хора, които нямат никаква представа от живота в БСП да казват: „Нинова ще държи мандата до Конгреса, защото ако се яви без мандат и без правителство, ще ѝ вземат главата“. След това чух нещо съвсем безумно – „Тя ще държи мандата и ще си прави политика, ще ходи по телевизиите и ще се прави на важна, за да долази до 2024 г. да стане евродепутат“. Защо тези хора сега не излязат и да кажат: „Ние говорихме глупости. Оказа се, че Нинова не държи мандата, за да си спасява главата на Конгреса“? И най-накрая да се оцени, че никога не съм поставяла личната си кариера и личния си живот на първо място и да оставя България и правителството в залог на решенията на Конгреса на БСП“, коментира Корнелия Нинова в ефира на bTV.

Тя заяви, че БСП са имали надежда за съставяне на правителство, макар и минимална, защото третият мандат е кризисният, а нови избори само биха задълбочили кризите. Нинова припомни, че всички партии са декларирали, че не искат нови избори, а правителство. Тя посочи още, че БСП успя да извади четири теми, които са важни за България и фигурират в програмите на всички партии: „Това е Планът за възстановяване и устойчивост, Шенген, съдебната реформа, която е приоритет на „Демократична България“ и непременно нов бюджет, за да можем да повишим доходите – това пък беше важно за нас, социалистите. Ние извадихме теми, по които всички са съгласни. Имаше обща декларация, че искат правителство, следователно, ако думите им отговарят на действията, можехме да опитаме“, добави Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че има една лоша и една добра новина от лидерската среща. „Добрата новина – тези партии, които откликнаха на поканата и дойдоха лидерите на тези партии. Обединихме се около едно – и това е ново, че трябва да работим за това да спасим парламентарната република. Да преместим центъра на властта там, където му е мястото в парламентарната република – в парламента, а не в президентската институция. Това беше ключовото и като се замислите, там седяхме хора, които представляваме 139 депутати, тоест мнозинство, узряло за това, че трябва да се борим за парламентаризма. Доскоро само БСП говорихме по тази тема. Сега очевидно и други партии, и други лидери, проумяха, че парламентарната република е под заплаха. Това за нас е най-важният извод от тази среща“, заяви Нинова.

„Лошата е, че не се съгласиха да направим правителство – и тези, които дойдоха, и тези, които не дойдоха, декларираха, че не искат“, допълни лидерът на БСП.

Тя каза, че БСП не иска да прогнозира какво ще се случи след предстоящите избори и добави, че Бойко Борисов е в правото си да се обърне към неговата партия и да вземат решения, каквито искат. „Ние в чужди партии не се месим. При нас на този етап стои решение, че няма да правим коалиция с ГЕРБ. Той на срещата употреби думата „коалиция“ и аз веднага му направих забележка. Казах: „Да сте ме чули да говоря за коалиция? Говоря Ви за национални приоритети.“ И оттам нататък започнаха всякакви интерпретации. Няма нищо подобно“, посочи Нинова.

„Отиваме на избори с много ясни позиции по важните държавни и политически теми. И народът да прецени – след изборите ще разговаряме. При нас на този етап не стои, не е обсъждан въпросът, да вдигнем забраната за коалиция с ГЕРБ. Какво ще стане в бъдеще, аз не мога да прогнозирам – знаете, имаме си колективни органи, не е поставяно като въпрос, не е обсъждано, не е решавано, на този етап забраната си стои“, категорична бе Нинова.

Тя определи изказването на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, че статията на „Ди Велт“ е признание за извършено престъпление, за изключително глупаво. „Много глупости съм слушала в българската политика, но такава не съм. Какво каза този човек? Че правителството на Германия, на Полша, на Румъния, на Чехия, Държавният департамент на САЩ участват в тайна престъпна схема. Защото купувачи на български оръжия са правителства на половината европейски държави, половината азиатски, африкански и т.н. Какво казва министърът на икономиката – имало е таен план, половин Европа и Щатите, и Кирил Петков, и Асен Василев са участвали в таен план за износ на оръжие?“, попита Нинова.

Тя отново заяви: „ България изнася оръжие в над 60 държави, откакто има военна индустрия в България. Продължава и по времето на правителството на Кирил Петков да изнася за тези държави, продължава и сега. Искам да питам този министър на икономиката – от падането на кабинета „Петков“ до разрешението на парламента да изнасяме оръжие, има от август до октомври – в този период е забранено да се изнася оръжие за Украйна. Искам да питам министъра на икономиката, той продължил ли е износът по тези договори за Полша, за Унгария, за САЩ? Ако го е продължил, той чувства ли се престъпник? Искам някой в държавата да извади един документ, не папка – един документ, в който има подписи за износ за Украйна. Омръзна ни от тази манипулация“, коментира Нинова.

„Защо правите извод, че сме знаели къде отиват? Нито едно правителство не е длъжно да дава обяснение след като си купи нещо, какво го прави. Знаете ли какъв е изходът от тази ситуация – единственият, за да няма спекулации, лъжи и да се хвърлят отговорности без документи и доказателства – да се закрие военната промишленост на България. Това е единственият изход. Хайде да видим, кой е този смелчага, който ще затвори 100 хиляди работни места, ще убие една индустрия на България, пазарът няма празно – тогава други индустрии ще се намесят и тогава никой никъде по студията няма да ни задава тези въпроси“, каза още Нинова.

„Сега обаче защо се прави това и се вдига тази тема и „Ди велт“ пише това – на нас се вдига за втори път, отвън, с поръчкова статия. Тук съм съгласна с президента Радев, че е абсолютно поръчково – то се видя и колко струва. Но защо е важен политически въпрос. Вижте какво става вдясно - т.нар. „евроатлантическа коалиция“ – ГЕРБ, ДБ и ПП, ами те се избиха кой е по-верен на външните фактори. И сега – Бойко Борисов казва: „Аз уредих оръжието за Украйна“, ДБ – за да не останат по-назад и да не паднат в очите на тези, които ги пазят, казват: „Ние внасяме в парламента да се гласува, че Голодомора в Украйна е геноцид“. ПП, чувствайки, че изпадат от тази кошница казват: „А, ние сега през „Ди велт“ ще кажем, че ние спасихме Украйна“. Кой вярва, че ние сме спасили Украйна? В тази колосална война, в това изливане на пари, милиарди - от цял свят. И ние – България, с нашите боеприпаси от ВМЗ – Сопот сме спасили Украйна. Това е абсурд“, каза в заключение лидерът на БСП.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тази да се огледа у себе си. Най-ниските резулати на БСП от както тя е предсетадел! Другото всичко са само "празни приказки"!

23.01.2023 11:57:33

Анонимен

Нинова не се чу да поеме отговорност за низходящите резултата от изборите, дори не се засрами. Ще ги види и на следващите. Социалистите не са стадо, което тя може да води.

23.01.2023 11:28:41

Анонимен

България и нейните управници протестирали ли са към държавите, които са реекспортирали оръжие и боеприпаси към Украйна в нарушение на договора за краен потребител, която клауза е задължителна. Няма такъв протест, което означава, че има съгласие. Не се правете на улави.

23.01.2023 10:54:05

Анонимен

Първият президент комунист, който предаде социалистическата идея е Първанов. Той вкара България в НЪАТО. Не президента трябва да играе по гайдата на социалистите, а те трябва да се съобразяват с него.

23.01.2023 10:49:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.