• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

В центъра на Млечния път са открити стотици тънки нишки

В центъра на Млечния път са открити стотици тънки нишки

/КРОСС/ Тънки дълги нишки от горещ газ излизат от околностите на свръхмасивната черна дупка Стрелец А* в сърцето на нашата галактика. Досега астрономите са виждали такива нишки, ориентирани перпендикулярно на равнината на Млечния път, но сега са открили и успоредни. Механизмите на тяхното образуване може да са съвсем различни.

Смята се, че в активния център на нашата галактика се намира свръхмасивна черна дупка. Околностите ѝ са може би най-неспокойният и бурен регион в целия Млечен път. Тук от време на време се срещат необичайни структури и обекти: останки от погълнати галактики, „мехури", излъчващи гама-вълни, ускорени до екстремни скорости звезди и т.н. Неотдавна този списък беше попълнен със стотици тънки нишки, филаменти от горещи газ, протягащ се от черната дупка. Това се съобщава в нова статия, публикувана в The Astrophysical Journal Letters.

Астрономът от Северозападния университет Фархад Юсеф-Заде и колегите му са използвали данни, събрани от радиотелескопа MeerKAT. Още през 80-те години на миналия век инструментът забелязал газови филаменти, ориентирани перпендикулярно на равнината на галактиката, а сега е успял да различи и нишки, разположени успоредно на нея. Те се отклоняват от центъра, буквално като спиците на колело, достигайки дължина от 5 - 10 светлинни години. Те са значително по-къси от вертикалните нишки, обхващащи до 150 светлинни години, и често изглеждат прекъснати. Освен това те са много по-малко: не около хиляда, а само няколкостотин.

Учените свързват различията в ориентацията и структурата на нишките с различни механизми на тяхното образуване. Вертикалните филаменти, излизащи от центъра повече или по-малко перпендикулярни на равнината на Млечния път, се образуват под влиянието на магнитни полета и лежат по техните силови линии. Те отразяват релативистките потоци от заредени частици, които излитат от околностите на черната дупка, ускорявайки се до скорости, близки до светлината.

За разлика от тях хоризонталните нишки може да се образуват поради нагряване на веществото в околния молекулен облак. Учените предполагат, че са възникнали преди няколко милиона години, когато особено голямо количество материя е паднало в черната дупка. Това е създало емисии на мощни, тесни потоци от частици и лъчение - джетове. Те все още се движат през веществото на молекулярния облак, силно го нагряват и оставят след себе си нишки от горещ газ, ясно видими в радиодиапазона.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.