• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

„Стенописи в дивото“ или как изкуството може да е достъпно навсякъде и за всички

„Стенописи в дивото“ или как изкуството може да е достъпно навсякъде и за всички

/КРОСС/ Изкуството - достъпно навсякъде и за всички. Това е мисията на Крум Багелски, който е сред най-известните артисти в Европа, които правят публични стенописи.
Историята му - от мияч на чинии до най-големите лондонски галерии. В момента твори върху кулата в Дряново, по проект трябва да стане един от найголемите исторически стенописи .

„Аз живея извън България от 10 години и винаги ме е шашкал фактът, че хората в Западна Европа не знаят абсолютно нищо за България. Когато не знаеш нищо за едно място, ти обикновено не го уважаваш, защото мислиш, че нищо не се случва там. Обикновено приемат българите като необразовани, некултурни и това нещо винаги ме е дразнело и това е една от главните идеи, защо искахме да го направим този стенопис“, заяви Багелски.

Името на Крум е много по-известно във Великобритания, отколкото в България. Преди едно десетилетие той заминава за Лондон, за да стане художник. И успява. Вече е имал изложби в част от най-популярните галерии в британската столица. Всяка година участва в различни арт фестивали. Преобразява голяма част от лондонските улици, а името му се нарежда сред тези на най-известните улични художници в Европа.

Тази държава ще остане без хора, без млади хора. Повечето хора изчезват, излизат навън. Със сигурност ми се е искало винаги да бъдеш художник или каквото и да било в собствената си държава на собствения си език… Имах целия песимизъм от всички около мен – художник къща не храни. Започнах да правя публични стенописи из между по-бедни квартали, които имат нужда от оправяне, до преди това бях чистач, мияч на чинии. На първи ден не отидох да видя Биг Бен, просто един ван без прозорци отзад спря пред мен и ме натовариха отзад във вана, пълен с прахосмукачки, дори не знаех, къде ме карат, но 2-3 години беше тежко, след това малко по-малко започнах да се запознавам с художници“, сподели творецът.

Източник: Би Ти Ви

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.