• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Митрополит Иларион: Трябва да се направи всичко, за да няма война – нито световна, нито локална

Митрополит Иларион: Трябва да се направи всичко, за да няма война – нито световна, нито локална

/КРОСС/ Аз смятам, че ние трябва да направим всичко, за да няма война – нито голяма, нито малка, нито световна, нито локална», каза председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия митрополит Волоколамски Иларион, коментирайки взривоопасната ситуация, създала се в международните отношения, и опитите за изграждане на стратегическа стабилност, които се предприемат днес от лидерите на Русия и САЩ.

Има твърде много сили, които искат да ни вкарат във война, и при това ги има не само извън страната ни, но и вътре в нея – констатира архипастирят в ефира на предаването «Църквата и светът». – Има хора, на които им се иска да показват мускули, които твърдят, че сме непобедими, несъкрушими, ще дадем отпор на всеки враг.

Владика Иларион предложи на привържениците на този курс да си спомнят историята на Първата световна война, в която е била въвлечена Русия: Когато тя започвала, имало огромен изблик на патриотични чувства, всички смятали, че това ще бъде кратка победоносна война. А в резултат се оказало, че тя разрушила нашата страна. При това не поради някакви военни недостатъци, защото Русия имала всички шансове да спечели на бойното поле. Враговете на нашата страна се оказали по-хитри: те ни изпратили в пломбиран вагон хора, които започнали да я разлагат отвътре. Потрябвали не повече от няколко месеца, за да загубим фактически войната, която сме имали всички шансове да спечелим, и да се разпадне великата Руска империя. Мисля, че не трябва да повтаряме тези грешки.

Митрополит Иларион е сигурен: трябва да се направи «всичко необходимо и всичко възможно за това – натрупалите се в момента международни противоречия да бъдат решени по мирен път, чрез преговори.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.