• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Рейн пресъхва, има ли опасност за Дунав?

Рейн пресъхва, има ли опасност за Дунав?

/КРОСС/ Рейн пресъхва. Затова алармираха климатолозите в Германия. Реката е най-важната транспортна водна артерия на страната и играе важна роля за обмена на стоки и ресурси.


Проблемът не се появява за първи път тази година, а германците вече работят по отстраняването му. Става дума за иновативен шлеп, изработен в колаборация между различни компании, който плава безпроблемно и при по-ниски нива на водата и така гарантира преноса на стоки.  

Ниското ниво на реката се дължи не само на сушата, а и на малкото количества снеговалежи в района на Алпите през зимата. Оттам извира не само Рейн, но и много притоци на Дунав.

"За Дунав трябва да се има предвид, че реката е по-голяма. Следователно е възможно суша в някои части да не доведе задължително като цяло до по-ниски нива. Трябва да се случат по-мащабни процеси. Като голяма река, Дунав може по-добре да компенсира периоди на суша в някои части, отколкото Рейн, например", обясни пред Нова тв климатологът Петер Греве.

Засега опасност за Дунав няма, но ще продължи ли тази тенденция за ниски нива на водите на реките и в бъдеще?

"Екстремно ниското ниво на реките е нормално явление. През последните години се случва ту да е горещо, ту да е влажно. Подобни ниски нива не се свързват задължително с климатичните промени. Но подобни събития се случват по-често в последните години. Така че, вероятността климатичните промени да ускорят процеса се увеличава", поясни Греве.

А случващото се с речните води има своето отражение върху природата. С ниските нива идва и повишаване на температура на водата, което влияе негативно на рибите, растенията и цялата екосистема в дадената река.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.