• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Оскар 2020: при мъжете ще се лее кръв

Оскар 2020: при мъжете ще се лее кръв
Първи реакции на световната критика за номинациите

/КРОСС/ Силно оспорвана ще бъде тази година конкуренцията за „Оскар“ за водеща мъжка роля. За златната статуетка в тази категория спорят Хоакин Финикс, Адам Драйвър, Леонардо ди Каприо, Антонио Бандерас и Джонатан Прайс. Преди да станат ясни номинациите на Американската филмова академия, залозите на букмейкърите посочваха Финикс като фаворит. След като грабна „Златен глобус“ и още редица значими признания, в тази категория не се очакват изненади, отбелязва „Ню Йорк Таймс“. 

„Жокера“ поведе с 11 номинации – успех, който мнозина не предвидиха, най-вече заради комиксовата основа на филма, в чийто център е антагонистът на Батман. Учудване предизвикаха и 11-те номинации за „Жокера“ на наградите „Бафта“. Мнозина изтъкнаха, че филмът е нихилистичен, а някои се притесниха дали няма да подтикне по-лабилните зрители към насилие. Това е едва вторият комиксов филм, който попада в надпреварата за най-добър филм, след „Черната пантера“ през 2018-а.

Висока оценка от Филмовата академия получиха „Имало едно време в… Холивуд“ на Тарантино, „Ирландеца“ на Скорсезе и „1917“ на Сам Мендес – и трите с по 10 номинации за „Оскар“.

Сред най-големите разочарования в номинациите е липсата на Грета Геруиг сред най-добрите режисьори (но все пак филмът ѝ „Малки жени“ има 6 номинации), както и отсъствието на Еди Мърфи („Долимайт е моето име“), Адам Сандлър („Uncut Gems“), Робърт де Ниро („Ирландеца“), Крисчън Бейл („Пълно ускорение“) и Тарън Еджъртън („Рокетмен“) от списъка с най-добри актьори във водеща роля.

„Венити Феър“ отбелязват, че въпреки очакванията Дженифър Лопес да бъде номинирана за главна женска роля с играта си в „Да свалиш Уолстрийт“, филмът не влезе в нито една категория. След успеха на Рене Зелуегър с „Джуди“ на златните глобуси и още няколко престижни награди, залозите са, че именно тя ще грабне отличието за най-добра женска роля.

В „Поддържаща женска роля“ изненада бяха имената на Флорънс Пю („Малки жени“) и на Кати Бейтс („Случаят „Ричард Джуъл“). Лора Дърн остава фаворитка тук с изпълнението си в „Брачна история“, пише „Венити Феър“.

За поддържаща мъжка роля има голяма навалица от легенди – макар Де Ниро да не получи номинация за „Ирландеца“, Ал Пачино и Джо Пеши са оценени за ролите си във филма на Мартин Скорсезе. Към момента шансовете на Брад Пит като че ли са най-големи, след като взе „Златен глобус“ и „Изборът на критиците“, твърдят критичките Кейти Рич и Йохана Деста.

Номинацията на Синтия Ериво за „Хариет“ спечели одобрение – тя е единственият чернокож човек в списъка с 20 актьори, който получава номинация, изтъква „Венити Феър“. Изданието обаче посочва, че в списъка можеше да видим още имената на Акуафина, която взе „Златен глобус“ за най-добра актриса в мюзикъл за участието си в „The Farewell“, както и на Лупита Нионго за „Us“ на Джордан Пийл, за който критиците дълго говориха.

Фестивално южнокорейско бижу нарича „Ню Йорк Таймс“ „Паразит“ (смесица от драма, комедия и хорър). Очаквано бе, че филмът ще намери място сред най-добрите чуждестранни заглавия, но продукцията на Бонг Джун-хо постигна нещо повече: получи 6 номинации – за най-добър филм, режисьор, чуждестранна продукция (преименуваната тази година категория, преди позната като „Чуждоезичен филм“), оригинален сценарий, дизайн и монтаж.

Равносметката сред студиата е следната – „Нетфликс“ вече втора година опитва да се наложи като лидер в спора за „Оскар“, но сега със своите 24 номинации за първи път повежда. Видеострийминг платформата обаче може би е очаквала още по-голям успех със заглавията „Долимайт е моето име“ (който изцяло липсва в номинациите), „Брачна история“ и „Двамата папи“, пише „Гардиън“. Следват „Дисни“ със споменавания в 23 категории и „Сони“ – които дължат половината от успеха си на „Имало едно време в… Холивуд“ с 20.

„Брачна история“ на Ноа Баумбах все пак е с 6 номинации, между които за актьорите в главни роли Адам Драйвър и Скарлет Йохансон. Йохансон се бори и за най-добра поддържаща роля с образа си в „Джоджо Заека“. Най-вероятно обаче отличието ѝ ще отмъкне Лора Дърн, именно за превъплъщението си в циничен бракоразводен адвокат в „Брачна история“, смята критиката.

92-та церемония по връчване на наградите „Оскар“ ще се проведе на 10 февруари.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.