• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Експерти: Киберпрестъпниците се развиват с нови техники и кражба на чувствителни данни

Експерти: Киберпрестъпниците се развиват с нови техники и кражба на чувствителни данни

/КРОСС/ Докладването на киберпрестъпления е пътят към по-безопасна дигитална среда. Това заяви заместник-министърът на вътрешните Стоян Темелакиев, който приветства участниците в международната конференция в София на тема „Киберзаплахи и решения: Защита на дигиталната среда в Европа". Темелакиев каза, че е важно престъпленията в киберпространството да бъдат докладвани, защото опазването му е споделена отговорност на всички нас.

„Когато организации или лица не докладват за киберпрестъпления, истинската степен на тяхната заплаха остава скрита за компетентните органи. Липсата на осведоменост може да попречи престъпниците да бъдат разкрити и наказани за своята престъпна дейност", подчерта той.

По неговите думи като докладват престъплението жертвите увеличават шансовете си да възстановят своите загуби. Факторът време също е от огромно значение, увери той.

„Рискът от компютърни престъпления заплашва както публичния, така и частния сектор. Все повече дейности са пряко зависими от различни технологични решения. Дигиталната революция несъмнено носи повече ползи за обществото, повишавайки ефективността, свързаността и иновациите. Въпреки това, с всеки технологичен скок напред се излагаме на нови и непрекъснато еволюиращи заплахи", посочи заместник-министърът.

„Киберпрестъпниците непрекъснато се развиват, създавайки нови, сложни техники и използвайки нови уязвимости за преодоляване на мерките за сигурност - кражба на чувствителни данни, прекъсване на обичайното функциониране на организации и др. От малки компании до големи корпорации - всички са изправени пред значителни рискове, тъй като някои от тях съхраняват огромно количество информация. Сред тази информация има лични данни, търговски тайни, чувствителна финансова информация. Кибератаките могат да доведат да значителни финансови загуби, но и до увреждане на репутацията и правни задължения. От друга страна, правителствените организации, на които често е поверена класифицирана информация и отговорността за защита на собствеността, са основна цел на киберпрестъпниците", каза Темелакиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.