• 27 Фев 2024 |
 •  USD / BGN 1.8023
 •  GBP / BGN 2.2877
 •  CHF / BGN 2.0489
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 16°C

Министър Стойчева: За 8 месеца сме сертифицирали инвестиции за близо 500 млн. лв., които разкриват 2000 нови работни места

Министър Стойчева: За 8 месеца сме сертифицирали инвестиции за близо 500 млн. лв., които разкриват 2000 нови работни места
Министърът на иновациите и растежа връчи три сертификата на инвеститори в Перник, София и Свищов на церемония в министерството в петък

/КРОСС/ За периода от 6 юни 2023 г. до 5 февруари 2024 г. Министерството на иновациите и растежа (МИР) е издало 21 сертификата за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). 12 са за инвестиция клас "А", 6 са за инвестиция клас "Б" и три са за приоритетни проекта. Планираните инвестиции са в размер на 499,5 млн. лв., по които ще се разкрият 2010 нови работни места. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на церемония в МИР при връчването на три сертификата на инвеститори.

Тя посочи, че в сравнение със същия период преди година това представлява 41% увеличение на размера на сертифицираните инвестиции и малко над 18% ръст в очаквания брой нови работни места. „Този месец сме в процес на издаване на още два сертификата за проекти в размер на над 10 млн. лв.," подчерта Стойчева.

По време на церемонията министърът връчи сертификат клас „А" на „АК Електрик" АД, част от глобалния производител AQ Group AB. Компанията е един от лидерите в проектирането и производството на електрически табла и сложни метални компоненти за индустриални клиенти. Компанията проектира и асемблира електрически табла и обработва черни и цветни метали. Инвестиционният им проект „Модернизация и въвеждане на нови технологии" е свързан с разширяване на дейността на дружеството и изграждане на модерна и високотехнологична фабрика в Перник. Размерът на инвестицията на компанията е 10 400 000 лв. и се предвижда разкриване на 170 нови работни места. Във фабриката ще се произвеждат крайни продукти за електрооборудване, предназначени за възобновяеми енергийни източници и за пренос на енергия за водещи световни компании.

„Закупихме нови машини и ще продължим да инвестираме в ново оборудване", заяви изпълнителният директор на едно от най-големите предприятия в Югозападна България Емил Николов. Той подчерта, че за компанията е от ключово значение и инвестицията в развитието на служителите чрез преквалификация и обучения. „Производствените ни мощности са разположени в Радомир, Перник и Кюстендил и общо имаме над 1200 служители", добави той.

Сертификат клас „А" за инвестиционния проект „Инсталация за производство на микрокристална целулоза" беше връчен на „СВИЛОЗА - ЗИК" АД. Размерът на инвестицията възлиза на 25 670 000 лв. и ще бъдат разкрити 40 нови работни места. Проектът в Свищов е свързан с диверсификация на дейността на дружеството и предвижда изграждане на изцяло нова инсталация за производството.

„Целенасочено повече от 20 години инвестираме в зелена енергия и кръгова икономика. С този проект ще затворим цикъла на производството от суровина до краен продукт", коментира собственикът Красимир Дачев. Той подчерта, че предприятието следва амбициозна инвестиционна стратегия с цел укрепване на лидерските им позиции на Балканите и в Европа в този сектор.

Сертификат клас „Б" получи „ТЕХНООПТИК" ООД. Компанията е специализирана в производство и търговия на прецизни оптични компоненти и покрития. Инвестиционният им проект е свързан с разширяване на дейността на дружеството и предвижда увеличаване и оптимизиране на производствения капацитет. Компанията предвижда да построи производствена сграда, състояща се от офиси, измервателна лаборатория, сервизни помещения в Индустриална зона Божурище в София. Размерът на инвестицията от страна на компанията е 2 000 000 лв.

„Използваме екологично чисти материали, доставяни от световно известни фирми в сектора. Предвиждаме и закупуване на нови машини, с които да се подобри автоматизацията на производството и спецификациите на компонентите, които правим", коментираха от дружеството.

На церемонията присъства и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.