• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Студентите на Азербайджанския център участват в литературна вечер, посветена на Новруз и Световния ден на поезията

Студентите на Азербайджанския център участват в литературна вечер, посветена на Новруз и Световния ден на поезията

/КРОСС/ На 21 март се проведе литературно-поетичната вечер, посветена на азербайджанския празник Новруз и Световния ден на поезията. Събитието, организирано от Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Културния център "Люлин" - Столична община, се провежда в сградата на Културния център "Люлин". На събитието присъстват основно поети от Литературния клуб "Люлин" и други любители на поезията.

Събитието открива ръководителят на Културния център Йорданка Костова, която отбелязва, че днешната вечер е посветена на три празника: Световния ден на поезията, Пролетното равноденствие и азербайджанския празник Новруз. Също така тя посочи, че събитието е част от юбилейните чествания на центъра и като на един от партньорите в тези чествания подари на Центъра за азербайджанския език и култура медал "30 години Културен център "Люлин". Освен това г-жа Костова разказа и за българския празник Благовец, свързан с възраждането на природата, като намира много общи черти с азербайджанския Новруз и направи няколко сравнения на обичаите.

Г-жа София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет, сподели, че трихилядолетните традиции на Новруз се различават в различните страни и региони, но за азербайджанците това е много специално честване, което се продължава един месец. Тя разказа за празничната трапеза на Новруз и за символиката й, както също така изтъкна, че през 2009 г. Новруз е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, а през 2010 г. Общото събрание на ООН обявява 21 март за Международен ден на Новруз.

След това самата литературно-поетична вечер открива ръководителят на Литературния клуб поет Димитър Милов, който покани всички присъстващи поети да прочетат собствените си творения, за да отбележим тези хубави празници. По време на вечерта чухме повече от 30 стихотворения, които са звучали като една прекрасна мелодия на българската поезия.

По време на вечерта студенти-тюрколози Саша Здравкова, Преслав Цанев и Йолина Петрова рецитираха стихотворенията на азербайджанските поети Низами Гянджеви, Гусейн Джавид, Мирза Алекбер Сабир за пролетта и Новруз байрам на азербайджански език, а момичета Никол Георгиева и Мелиса Рамадан изпълняваха азербайджански народни танци, с което много са зарадвали присъстващата публика.
В края на събитието гостите се почерпиха с традиционните азербайджански сладкиши за Новруз и азербайджанския чай, както и с погача за Благовещение.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.