• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

НВИМ отбелязва 150-та годишнина от гибелта на Апостола със свободен вход днес и утре

НВИМ отбелязва 150-та годишнина от гибелта на Апостола със свободен вход днес и утре

/КРОСС/ Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата с вход свободен за постоянната си хронологична и външна експозиция днес и утре. Това информират от НВИМ в своята фейсбук страница.

Посетителите ще имат възможността да извървят всеки по своему пътя към Левски на мястото, където се съхраняват най-много автентични негови лични вещи. Чрез трансформация на част от експозиционното пространство, НВИМ ще припомни по нестандартен начин живота и революционната дейност на Апостола и ще ангажира публиката с осмислянето на неговото духовно наследство.

Посетителите ще си припомнят и най-ценния му завет - словото, пресъздало идеала му за свобода. Думите, записани в неговите писма, летописът на живота му и историята на съхранените негови вещи ще съпровождат посетителите по Пътя към Левски, за да ги отведат до витрината с косите, съхранени от майка му, кръстчето, подарено от вуйчо му, тасчето за вода и личния му револвер.

Инициативата "Пътят към Левски" приканва публиката чрез спомена за една от най-светлите личности в българската история да усети как веригите могат да се превърнат от символ на робството в олицетворение на стремежа към свобода и да осмисли как делото и идеите на Апостола на свободата отекват в нас днес, посочват от НВИМ.

По традиция екипът на музея е подготвил изненада за най-малките си приятели. Те ще имат възможността да се включат в играта "Тайна поща", в която ще дешифрират скрити съобщения, информират още от културната институция. Първите 100 от децата, които открият посланието на Левски до тях, ще получат награда.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.