• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Десет години след потопа започна делото по случая "Бисер"

Десет години след потопа започна делото по случая "Бисер"

/КРОСС/ Почти десет години след една от най-големите трагедии в новата ни история - тази в село Бисер, в съда в Харманли най-после започна делото по случая.

При наводнението загинаха осем души, а десетки къщи бяха потопени под вода.

Десетилетие по-късно споровете за това кой е виновен за случилото се продължават. Язовир „Иваново“, чиято стена се скъса, и заля селото, продължава да бъде с неустановен собственик.

Основното дело е срещу тогавашния областен управител на Хасково Ирена Узунова, която според прокуратурата е трябвало да вземе мерки за водоема.

„Обвинението, което е повдигнато, е за причиняване на смърт по непредпазливост, при допускане на наводнение. Тя е имала задължения и е следвало да вземе мерки стената да бъде обезопасена и да не се стигне до този резултат. Към настоящия момент няма ясно изложена теза какво е следвало да направи областният управител, което аз не съм направила. На този язовир ясно е установена собствеността от гражданските съдилища. Община Харманли е осъдена в над десет граждански дела като собственик на язовир „Иваново“. Така че аз твърдя, че собствеността е установена и то по безспорен начин“, обясни прокурорът Румяна Калеева.

Над 20 семейства така и не получиха нов дом, след като събраните от дарения пари свършиха.10 години след трагедията голяма част от потърпевшите обаче вече ги няма в Бисер. Другите вече не искат да си спомнят за 6 февруари, но признават, че дори и да има осъден, няма да им олекне.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.