• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Иван Хиновски: Имаме перфектни аргументи да отложим спирането на ТЕЦ-овете, но няма кой да ги обоснове

Иван Хиновски: Имаме перфектни аргументи да отложим спирането на ТЕЦ-овете, но няма кой да ги обоснове

/КРОСС/ "България има перфектните и сериозни аргументи да отложи спирането на въглищните централи. Поне минимум 2030 г. да започне процесът. Ние сме пред сериозна енергийна криза, пред регионален дефицит".

Това каза пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум, и добави:

"Разочарован съм, защото ние не умеем да излагаме ясно и аргументирано позициите си. Много пъти е казвано, че не трябва да се пъчим и да заявяваме, че няма да правим това и няма да спираме. Трябва да седнем и аргументирано да изложим нашите тези, което направи Сърбия, която успя да отложи сроковете за затваряне на въглищните си централи, макар че не са член на ЕС/ЕК, но те участват в Плана за справедлив преход. Така и не се намериха български качествени чиновници, които да седнат и да го направят. Това е големият проблем".

По думите на Хиновски в следващите 10-12 години трябва да се инвестира в изграждане на акумулиращи мощности:

"Има фотоволтаици, но между 22 часá и 6 часá няма фотоволтаично производство и не влиза електроенергия в мрежата. ... В момента изградени фотоволтаици ги спират през деня, защото има свръх енергия, а след залез слънце има нула енергия".

Според него, ако в тези условия бъдат спрени въглищните централи, ще се стигне до режим на тока.

"Средствата по Плана за справедлив преход са около 800 милиона. Аз, ако бях управленец, щях да се откажа от тези пари. 800 милиона се изкарват за една година от ТЕЦ "Марица изток 2", коментира още енергийният експерт и добави:

"Бих предложил на хората, които водят преговорите, да изложат следния сценарий - когато икономически стане нерентабилно производството в комплекса "Марица изток", когато цената на въглеродните емисии нарасне толкова, че цената на производството стане непазарна и има нужда от субсидии, тогава да започне извеждането от експлоатация на централите. А те в момента са печеливши".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.