• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Здравният министър: Има организация за командировка на медицински специалисти при нужда

Здравният министър: Има организация за командировка на медицински специалисти при нужда

/КРОСС/ В Плевен и в Габрово затварят училищата и детските градини. Забраняват се и публичните прояви. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е в Плевен, за да се запознае със ситуацията. На място е и областният управител.

Двама са пациентите с Covid-19 - двама мъже на 27 години и на 61 години. Отделенията в болницата са затворени за нови пациенти, тъй като са поставени под 14-дневна карантина.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Преследвах 2 основни цели - да видя организацията на болницата, на медицинския персонал, да се справят в тази ситуация. От друга страна - има и национална грипна епидемия. Директорът на болницата докладва за създадена организация, по осигурени легла, както и възможност за реорганизация на персонала при нужда.

Двамата заразени мъже са в добро състояние, нямат оплаквания, клинично здрави са. Дойдохме, за да осигурим най-необходимите предпазни средства - маски, облекла.

Моята работа е да направя така, че здравната система да издържи. Финансовият ресурс ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването и здравната ситема като цяло. Ще направим всичко възможно, за да се справим със ситуацията.

Днес подписах 2 заповеди, които засягат цялата страна. Освен това е въведен карантинен режим на Универитетската болница в Плевен - спират се планови операции, консултации, прием, ограничаваме достъпа на хора до болницата, няма да има и свиждания.

Министърът призова хората към сериозна хигиена, да се обръща особено внимание на децата. При притеснения - да се консултираме с личния лекар. Важно е, че от една страна държавата иска да направи всичко възможно да ограничи разпространението на коронавируса. Хората обаче също трябва да разберем, че това е за нас, за нашите деца, за обществото като цяло, призова министърът.

Има готовност да се разкрият още 600 легла. Има готовност за командироване на медицински специалисти.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Грипната ваканция ще се удължи, учебните занятия в университтета ще бъдат прекратени. Има работници от Италия. Около 200 души чуждестранни работници - те се наблюдават - дори при грипно заболяване ще бъдат изследвани при необходимост. Публичните масови събрания е редно да бъдат отложени. Най-важното е хората да не изпадат в паника и да спазват лична хигиена.

В Плевен няма паника сред хората, въпреки новината за двамата пациенти с коронавирус в града. В аптеките обаче ефектът от новината се вижда. Почти навсякъде маските и дезинфектантите са изчерпани. Потокът от клиенти не е спрял през целия ден.

Следобед улиците в града опустяха, но вероятно не толкова заради вируса, колкото заради поройния дъжд. В магазините твърдяха, че презапасяване няма.

Таня Стоева, магазинер: Хората се шегуват, майтапят се, но няма тенденция към пре-презапасяване. Пазаруват си нормално, както всеки ден.

Сутринта обаче почти нямаше хора с маски по улиците. Само хората, които са в по-рискови групи, са взели необходимите мерки.

И от областния, и от общинския оперативен щаб призоваха към гражданска отговорност и лично спазване на препоръките, но увериха, че място за паника няма.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Когато преди седмица маса българи предупреждаваха и пишеха във форумите какво ни чака от коронавируса ако ББ и шайката му не бъде незабавно свалена за да бъде национализирано здравеопазването и обявено извънредно положение като в Исландия, никой не реагира. Значи тотото може, за да лапат управниците и да подкрепят фалиралия отбор от Подуяне, а народът – кучета го яли. Сега вече това заболяване е неопровержим факт и в България.Тоя плазмодий с генералските дрехи най-после призна, че официално има болни от коронавируса в България. Т.е. тия идиоти от Герб лъгаха населението цяла седмица, че такива случаи няма и едва след ярките протести на медсестрите почнаха да ги обявяват за да спрат недоволните и изнемогващи българи с мероприятията срещу тях на територията Му. Ама и Българоубиеца, и приближените му не са застраховани от тази напаст… Жалкото в тази ситуация е, че към момента смъртните случаи в света от тази коварна болест са около 3,5 на сто души, според Световната здравна организация, на която може да се вярва колкото на ЕС и прочее компроментирани институции. Не случайно Тръмп заяви, че починалите са наполвина от обявените от СЗО, и въпреки това са 3500. Само в Италия към момента са 233, която пък е блокирала половината държава. Всичко това се случва при страни със здравеопазване на светлинни години преди нашето. Но ако и за България този процент е приблизително същия означава, че при сегашното състояние на герберастката ни медицини начело с бюджетара Ананиев, любимец на всички управляващи през последните 20 години, могат да си отидат хиляди българи. При това част от тях ще са си виновни, избирайки шайката да ни управлява и да осигурява медицински грижи, но само за нея и то само в правителствена болница или при по-тежки случаи в Западна Европа за държавна сметка. Примери – десетки. Вежди Рашидов, сестрата на т.нар. ни премиер и маса други от управляващата мафия. Някои казват, че е добре народът ни да не знае за това, защото щял да вдигне революция. Е, ако иска да продължи да живее както е в момента, да сме на първо място в Европа по смъртност, по бедност и да дишаме най-мръсния въздух нека всички да си мълчим. но коронавируса, без да сме паникьори, неминуемо ще доведе до отрезвяването и на част от тия, които разчитат на властимеющите в РБ. Само че да не стане късно и за тях, …

08.03.2020 23:16:05

Анонимен

Ананиев, ти си мъж като лайно на дъжд. Твойта мама герберастка крадлива. Ебахте мамата на народа бе, гадове!

08.03.2020 22:50:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.