• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Иван Нейков: Ако няма актуализация на бюджета, пенсионерите ще бъдат разочаровани

Иван Нейков: Ако няма актуализация на бюджета, пенсионерите ще бъдат разочаровани

/КРОСС/ Ако няма актуализация, това ще означава разочарование за пенсионерите. Очакваха едно, а ще получат друго, защото тези 6% увеличение всъщност са на базата на инфлация и осигурителен доход от миналата година, такава е формулата. Картината сега е коренно различна. Всеки, който реши да не подкрепи изменението на бюджета, трябва да знае, че това ще бъде разнасяно с години след това, че е бил причината по време на инфлационен пик да не бъде осигурена защита на хората", коментира бившият социален министър Иван Нейков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че приказките са едно, но при гласуването в зала ще се подкрепи това изменение, защото това е разумното нещо. По думите му няма държава в света, която да е преборила инфлацията чрез задържането на доходите на хората. Бившият социален министър поясни, че няма да има политическа воля и сериозна икономическа логика подкрепата да бъде отказана.

"Пенсионерите ще бъдат най-разочаровани, защото в рамките на шест месеца два пъти ще им обещаваме неща, които след това няма да станат. Няма значение ще има ли избори. Който и да дойде, ще направи това, което сега се предлага в актуализацията на бюджета. Принципно това трябва да бъде направено. Трябва да бъдат решени проблемите на най-уязвимите групи. Трябва да се решат проблеми със законодателството, свързано с Плана за възстановяване", подчерта Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Според него един от греховете на това правителство е, че загуби време да направи онези реформи, които трябва да се направят. Той изтъкна, че няма фалит на държавата.

"Социалната политика мълчаливо се приема и се одобрява това, което се прави. В България социалната политика вдига и сваля правителства. Виждаме, че пикът на най-голямата инфлация вече е преодолян. Нямаме разходи за отопление, нямаме увеличени разходи на домакинствата за електроенергия, започва спадът на цените на храните поради летния сезон. В следващите 4-5 месеца ново нарастване на инфлацията не се очаква. Проблемът е зимата. Увеличаването на пенсиите сега и през октомври не носи риск да бъде изядено от инфлацията", разясни Нейков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кой ги ебе пенсионерите, Кремъл е казал да се смени правителството и цели орди еничари бързат да се отчетат....

15.06.2022 12:13:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.